AKTUALITA: V nedeľu dorazia extrémne búrky. Budú páchať veľké škody

Ľubomír Franko

V nedeľu sa na Slovensku vyskytnú jedny z najsilnejších búrok tohto roka. Prinesú extrémne nárazy vetra a vylúčený nie je ani vznik tornáda. Búrky zasiahnu celé Slovensko

V oblasti nášho územia sa začal vlniť studený front. V sobotu večer a počas noci na nedeľu sa v oblasti Álp vytvorí na fronte samostatná tlaková níž. Tá bude postupovať ďalej na severovýchod a počas svojej existencie prinášať veľmi silné búrky.

V našej oblasti sa bude nachádzať veľmi teplý a vlhký vzduch, zároveň začne od severozápadu po zadnej strane tlakovej níže prenikať studený vzduch.

Okrem vysokej vlhkosti a teploty sa bude nad našim územím počas celej nedele nachádzať nezvyčajne silné prúdenie. 

Vzhľadom na prúdenie, ktoré by malo byť silné aj pri povrchu, sa očakáva výrazná dynamika atmosféry. Znamená to, že búrky budú nielenže postupovať rýchlo, no takisto sa budú veľmi rýchlo organizovať do búrkových komplexov. 

Služba ESTOFEX vydala najvyššiu výstrahu 3. stupňa

Pred extrémne silnými búrkami na našom území varuje aj Eruópska službe pre predpoveď búrok ESTOFEX, ktorá vydala najvyšší možný 3. stupeň výstrahy. 

Veľmi silné búrky sa očakávajú od severného Talianska, cez oblasť Rakúska, Slovinska a severného Chorvátska až po Bielorusko.

Na území Slovenska a v severnej polovici Maďarska by mali byť najsilnejšie, sprevádzané extrémnym vetrom a krupobitím.

Predpoveď búrok služby ESTOFEX, zdroj: Estofex.org
Predpoveď búrok služby ESTOFEX, zdroj: Estofex.org

Búrky prinesú extrémny vietor a vylúčené nie je ani tornádo

V južnej časti oblasti s 3. stupňom sa očakáva vysoká kondenzačná hladina a prakticky každá búrka, ktorá v nej vznikne, sa veľmi rýchlo pretransformuje v organizovaný búrkový komplex, ktorý môže priniesť extrémne nárazy vetra.

V rámci Slovenska budú tieto podmienky platiť najmä na západnom Slovensku a v Banskobystrickom kraji.

Nárazy vetra môžu pri týchto rýchlo postupujúcich búrkových komplexoch dosiahnuť aj viac ako 100 km/h (niektoré lokálne modely dokonca dávajú scenáre s rýchlosťou 150 km/h). Takto silný vietor môže napáchať plošné škody v podobe vyvrátených striech či popadaných stromov. To bude mať za následok obrovské problémy v cestnej a železničnej doprave, no takisto v energetike.

V severnej časti oblasti 3. stupňa bude vlhkosť v spodných hladinách vyššia a kondenzačná hladina nižšia. Vzhľadom na stáčajúci sa vietor s rastúcou výškou a vysoké hodnoty helicity, očakávame vznik supercelárnych búrok a vylúčený nie je ani vznik tornáda. To sa môže objaviť najmä v oblasti východného Slovenska. Aj v tejto oblasti ale mimo supercelárnych búrok hrozia búrky so silným vetrom, popísané vyššie.

Presná poloha búrok sa z jedného výstupu modelu určiť nedá. Preto si treba nasledujúci obrázok interpretovať ako potenciál, že silný vietor môže nastať, no netreba brať do úvahy presnú polohu silného vetra.

Maximálne nárazy vetra za nedeľu, zdroj: Meteologix
Maximálne nárazy vetra za nedeľu, zdroj: Meteologix

Prvé búrky dorazia už ráno

Prvé silnejšie búrky môžu doraziť na západ Slovenska už počas noci a dopoludnia. Presúvať sa budú smerom na východ a v priebehu dopoludnia môžu prejsť ponad stredné Slovensko až nad východné Slovensko. Zatiaľ by nemali byť tak intenzívne, ako tie, ktoré sa očakávajú popoludní. Priniesť môžu silnejší vietor či prívalové zrážky.

Najsilnejšie búrky sa očakávajú popoludní, kedy budú mať najvýraznejšiu podporu dynamiky a najviac energie. Ich vznika sa očakáva už od poludnia a intenzívne budú až do večera. Vznikať budú na západe Slovenska, prípadne v oblasti východného Rakúska či severozápadného Maďarska. Tieto búrky zasiahnu najmä západné a stredné Slovensko.

V oblasti Maďarska sa budú tvoriť extrémne silné búrkové komplexy, prinášajúce najsilnejší nárazový vietor. Tieto búrky môžu vo večerných hodinách doraziť nad juh východného Slovenska. 

V pondelok sa ochladí

Za studeným frontom sa začne výrazne ochladzovať. V sobotu dosiahli denné maximá od +23 do +30 °C, v nedeľu to bude ešte od +22 do +28 °C, na východe od +28 do +35 °C. Už v nedeľu večer sa ochladí na západe Slovenska, do pondelka sa ochladí na väčšine územia.

Maximálne denné teploty budú v pondelok aj o 5 °C nižšie, vyšplhajú sa asi na +22 až +28 °C, na Kysuciach, Orave, Liptove a na Spiši bude len okolo +18 až +22 °C.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Skoro jasno
11 °C / -5 °C
Jozef
Zajtra
Skoro jasno
14 °C / -6 °C
Víťazoslav
Štvrtok
Občasný dážď
16 °C / -2 °C
Blahoslav
Piatok
Zamračené
14 °C / 2 °C
Beňadik
Sobota
Občasný dážď
14 °C / 2 °C
Adrián
Nedeľa
Dážď
11 °C / 2 °C
Gabriel
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd