AKTUALIZÁCIA: Na Vianoce sa oteplí. Sneh bude chýbať

Ľubomír Franko

Počas vianočných sviatkov nás čaká zmena v počasí. Dlhšie trvajúce chladnejšie obdobie čoskoro skončí a teploty pôjdu nahor. Ako to bude so snehom ? Kde všade sa očakáva ?

Modely milovníkom zimy zatiaľ určite neprajú. Už viac ako 4 dni rátajú s oteplením, ktoré by malo doraziť niekedy okolo začiatku Vianoc. Vo výraznejšej miere by malo ovplyvniť výskyt snehovej pokrývky na území Slovenska. 

Oteplenie dorazí náhle

Kým prídu sviatky, vonku ešte očakávame chladnejšie a zimné počasie. Niekedy okolo 20. decembra sa črtajú aj ďalšie snehové zrážky, ktoré by mohli priniesť nový sneh na viaceré miesta Slovenska. 

Zmena nastane niekedy okolo 23. až 24. decembra. V oblasti Stredozemného mora sa vytvorí tlaková výš a zároveň sa bude v oblasti Nórskeho mora nachádzať hlboká tlaková níž. Medzi týmito útvarmi k nám začne od západu prenikať veľmi teplý vzduch, pôvodom zo severnej Afriky. 

Najskôr sa oteplí vo výškach. Teplota v hladine 850 hPa (cca 1500 metrov) by mala počas Štedrého dňa vystúpiť až na hodnoty od +3 do +7 °C, pričom najvyššie budú na juhozápade Slovenska. Na to budú samozrejme reagovať aj teploty v 2 metroch nad zemou.

Počas Štedrého dňa sa predbežne* očakávajú kladné teploty medzi 0 °C a +5 °C, najteplejšie bude pritom na juhozápade a juhu územia. Podobne bude aj na 1. sviatok vianočný. 


Očakávané denné maximá na Štedrý deň

*Teploty sa na takto dlhú dopredu dajú len odhadnúť a s vysokou pravdepodobnosťou sa budú ešte meniť. Zatiaľ môžeme len povedať, že s vysokou pravdepodobnosťou budú kladné.

Na Štefana sa očakáva opäť ochladzovanie, ktoré by malo priniesť aj sneženie, no do najnižších polôh nie je vylúčený ani príchod dažďu. Túto informáciu budeme aktualizovať počas najbližších dní.

Aká je pravdepodobnosť snehovej pokrývky ?

Pravdepodobnosť snehovej pokrývky bude pri kladných teplotách naďalej klesať na juhozápade a na juhu Slovenska. Naopak, zrážky, ktoré sa očakávajú pred Vianocami zvýšili pravdepodobnosť výskytu vianočného snehu na severe územia. 

Východ by mal byť ovplyvnený oteplením najmenej a preto je dosť možné, že sneh tu na Vianoce bude. Pravdepodobnosť rovnako klesá v najnižších polohách vo Východoslovenskej nížine a v Košickej kotline.

Keďže vianočné sviatky sú ešte ďaleko, nie je vylúčené, že avízované oteplenie môže nastať o niekoľko dní skôr či neskôr. 

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Občasný dážď
13 °C / -4 °C
Marcel
Zajtra
Prehánky
13 °C / -4 °C
Ervín
Pondelok
Prehánky
13 °C / -3 °C
Slavomír
Utorok
Prehánky
12 °C / -3 °C
Vojtech
Streda
Občasný dážď
13 °C / -2 °C
Juraj
Štvrtok
Občasný dážď
14 °C / -3 °C
Marek
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd