Aktuálna PREDPOVEĎ: Kedy príde na Slovensko ďalší sneh a nastúpi zima?

Peter Minárik

Na začiatku tejto novembrovej dekády zavítal do našej oblasti chladný vzduch, ktorý sa postaral o sneženie aj v nižších polohách. Snehová pokrývka sa však dlho nevydržala a s oteplením sa roztopila. Uplynulé dni zavládlo na našom území opäť stabilné počasie. Chystá sa v nadchádzajúcich dňoch na našom území zmena? A príde Mikuláš na saniach?

Na Slovensku nám opäť zavládol stabilný charakter počasia, ktorý prináša ustálené počasie s mrholením. Charakter počasia, ktorý na našom území aktuálne prevláda, je úplne typický pre jeseň. Tá však už tento týždeň končí a streda je posledným dňom meteorologickej jesene.

Od štvrtka začína meteorologická zima a v meteorológii začneme datovať zimné obdobie. Prinesie však úvod meteorologickej zimy aj zimné počasie alebo bude naďalej pretrvávať aktuálny charakter počasia?

Počasie bude zatiaľ stabilné

V nadchádzajúcich dňoch by malo na našom území panovať stabilné počasie pod kontrolou jednotlivých tlakových níží. Tie sa budú rozkladať nad severnou a východnou Európou, čím vlastne zablokujú akýkoľvek možný vpád chladnej vzduchovej hmoty.

Do našej oblasti tak bude prúdiť relatívne teplejší vzduch a počasie bude pod vplyvom vyššieho tlaku. To znamená, že nás čaká prechodne jasné až polooblačné počasie s rannými hmlami či s nízkou oblačnosťou.

Teploty by zatiaľ mali byť bežné vzhľadom na aktuálnu ročnú dobu. V priebehu dňa teploty na celom území vystúpia nad nulu a zastavia sa okolo hranice +8 °C. Mrznúť by malo len v noci.

Zrážky prídu cez víkend

K miernej zmene počasia by malo dôjsť v priebehu nadchádzajúceho víkendu. Zmena by mala začať už v priebehu piatka. Počasie totiž ovplyvní oblasť nižšieho tlaku vzduchu, ktorá by od juhozápadu mala priniesť zrážky. Tie by však mali byť prevažne vo forme dažďa. Snežiť by malo len vo vyšších polohách nad nadmorskou výškou zhruba 800 až 1000 metrov. Na strednom a východnom Slovensku je však pravdepodobnosť toho, že sneženie predsalen príde aj do nižších polôh. Predpoveď budeme upresňovať.

Počasie bude nadpriemerne teplé

Strednodobé predpovede počasia naznačujú, že ani ku koncu prvej decembrovej dekády by sa počasie nemalo výraznejšie meniť a ochladzovanie sa neočakáva. Ba práve naopak, malo by sa ešte viac otepliť a v našej oblasti sa očakávajú teploty, ktoré by sa mali pohybovať nad hranicou dlhodobého teplotného priemeru.

V priebehu dňa by v najteplejších lokalitách nášho územia mohli teploty vystúpiť až k +10 °C. Mrznúť by malo len v noci, a to len v chladnejších oblastiach.

Strednodobé výpočty numerických modelov sú aktuálne schopné dovidieť zhruba do 11. decembra a žiaden prepočet až do tohto obdobia aktuálne nepočíta s nejakým zásadnejším ochladením. Čaká nás tak s najväčšou pravdepodobnosťou teplejší charakter počasia, no ako to pri predpovedi býva, tak sa vývoj môže ešte mierne zmeniť.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Skoro jasno
23 °C / 2 °C
Miroslav
Zajtra
Jasno
25 °C / 6 °C
Vieroslava
Nedeľa
Jasno
24 °C / 7 °C
Benjamín
Pondelok
Skoro jasno, prehánky
23 °C / 10 °C
Hugo
Utorok
Občasný dážď
15 °C / 4 °C
Zita
Streda
Prehánky
17 °C / 1 °C
Richard
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd