AKTUÁLNE: Búrkový systém mieri na Slovensko. Pozor na silný vietor

Peter Minárik

Nad širšou oblasťou Álp sa formuje búrkový systém, ktorý aktuálne postupuje cez Rakúsko smerom k nášmu územiu. Počasie na Slovensku bude ovplyvňovať niekoľko nasledujúcich hodín.

V súlade s dnešnými očakávaniami sa nad Rakúskom začal vytvárať búrkový systém. Pred ním sa ešte tvorili jednotlivé búrkové bunky z ktorých niektoré mali dokonca aj supercelárnu štruktúru.

Búrky dnes prinášali krúpy, prívalové zrážky a silný vietor. Aktuálne sa tento komplex búrok pohybuje smerom k nášmu územiu a bude ovplyvňovať počasie u nás až do zajtrajších hodín.

Búrky postupujú k Slovensku

Búrkový systém sa sformoval nad oblasťou Álp, kde prinášal krúpy a prívalové zrážky. Aktuálne sa pomerne rýchlo pohybuje smerom k nášmu územiu.

Začalo dochádzať k výraznejšiemu rozvoju búrok. Komplex búrok, ktorý sa nachádza západne od Viedne by mal postúpiť nad Záhorie a potom nad severozápadné Slovensko.

Je možné, že južne od Viedne začnú vznikať ďalšie búrky, ktoré postupne dorazia do okolia Bratislavy a Podunajskej nížiny.

Pozor na vietor aj krúpy

Na čele búrok si treba dať pozor na silný nárazový vietor, ktorý môže dosahovať nárazy s rýchlosťou 70 až 90 km/h. Postupne búrky prejdú do dažďa.

V jadrách jednotlivých búrkových buniek sa však môže vyskytovať aj krupobitie. Búrky budú postupovať od juhozápadu smerom k severovýchodu.

Búrky zasiahnu predovšetkým Záhorie a severozápadné okresy Slovenska. V priebehu nočných hodín sa rozšíria nad stredné Slovensko, kde by sa mali vyskytovať až do ranných hodín. Polohu a pohyb búrok sledujte TU.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Skoro jasno
16 °C / -2 °C
Jaroslava
Zajtra
Polooblačno
20 °C / 1 °C
Jaroslav
Nedeľa
Skoro jasno
23 °C / 4 °C
Jarmila
Pondelok
Jasno
25 °C / 7 °C
Lea
Utorok
Jasno
26 °C / 7 °C
Anastázia
Streda
Jasno
26 °C / 6 °C
Sviatok práce
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd