Aktuálne máme na Slovensku neobvyklé TEPLO. Na Orave je +9 °C a Poprad hlási +12 °C. Čo je za tým?

Peter Minárik

Pri pohľade na aktuálne teploty na našom území nebudete chápať. V oblastiach, ktoré patria k tým najchladnejším na našom území je aktuálne najteplejšie, pričom sa stále otepľuje. Čo je za tým?

Dnes v Európe padali teplotné rekordy. Silvester 2022 bol v niektorých oblastiach taký teplý, čo je typické skôr na apríl. Teploty dnes v Európe stúpali nad +20 °C, čo nie je na súčasnú ročnú dobu bežné.

Francúzi hlásia +25 °C. Nemci +21 °C

Najteplejšie dnes bolo vo Francúzsku, kde v meste Ayros namerali neuveriteľných +24,7 °C. Aj na ďalších miestach Francúzska bolo nezvyčajne teplo. Teploty pokorili rekordy z roku 1965.

dnešné maximá vo Francúzsku, zdroj: Meteo Express
dnešné maximá vo Francúzsku, zdroj: Meteo Express

Veľmi teplé počasie však hlásia aj Nemci. V mestečku Wielenbach na juhu krajiny namerali dnes +20,8 °C. Veľmi teplo však bolo aj v ďalších oblastiach Nemecka. Od Mníchova po Hamburg sa teplota pohybovala medzi +15 až +20 °C. Najteplejšie však bolo práve na juhu Nemecka, na úpätí Álp, kde sa prejavoval fénový efekt. O tom popíšeme viac nižšie.

Česi s rekordom. V Prahe bolo +18 °C

Neobvyklé teploty dnes zasiahli aj Českú republiku. Teploty na viacerých miestach vystúpili nad hranicu +15 °C, pričom v Prahe, kde bolo najteplejšie namerali meteorológovia až +18,2 °C.

zdroj: ČHMÚ
zdroj: ČHMÚ

Mimoriadne teplo však bolo aj u našich západných susedov v Rakúsku, kde taktiež teploty lámali rekordy. Najteplejšie bolo v Aspachu, kde namerali +18,3 °C.

foto: GeoSphere Austria
foto: GeoSphere Austria

Na Slovensko prichádza vlna tepla teraz

Pri pohľade na aktuálne teploty na Slovensku nebudete veriť. Najteplejšie je tam, kde by v tomto období malo byť najchladnejšie.

O 20:00 hlási najvyššiu teplotu Tatranská Javorina, kde je +12,0 °C, nasleduje Rabča s +11,6 °C, Poprad s +11,5 °C a Podbanské s +11,4 °C. Mimoriadne teplo je aj na Orave. Orava hlási aktuálne +8,5 °C.

Na Štrbskom Plese je +7,5 °C a extrémne teplo je aj na horách. Na Chopku padajú teplotné rekordy. Teplota tu dosahuje +3,6 °C.

Medzi najchladnejšie oblasti aktuálne patrí Revúca, Podolínec, Brezno, či Červený Kláštor. 

Čo ja za týmto teplom?

Do našej oblasti sa aktuálne dostáva mimoriadne teplá vzduchová masa z Afriky. Vďaka tomu sa otepľuje a na Nový rok bude ešte teplejšie. Na Orave sa môžu teploty vyšplhať až na +15 °C.

Prečo je práve v obvykle chladných oblastiach aktuálne tak teplo vysvetľuje jav známy ako fénový efekt.

Pre fénový efekt musia byť vhodné podmienky. Musí k nám prúdiť teplý a zároveň vlhký vzduch. Táto vzduchová masa následne na náveternej strane hôr začína narážať na prekážky v podobe kopcovitých terénov a je prinútená stúpať. 

Vzduch sa ochladzuje o 1°C na 100 metrov až kým dosiahne nasýtenie a kondenzuje. Vtedy vzniká oblačnosť a zároveň aj zrážky. Nasýtený vzduch sa pri stúpaní ochladzuje o 0,6°C na 100 metrov. 

princíp fénového efektu, zdroj: imeteo.sk
princíp fénového efektu, zdroj: imeteo.sk

Po dosiahnutí vrchola má vzduch určitú teplotu a veľmi nízku vlhkosť. V tomto momente začína na záveternej strane klesať a otepľuje sa o 1°C na 100 metrov. Na záveternej strane vtedy môžeme pozorovať bezoblačné a slnečné počasie.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Jasno
23 °C / 6 °C
Bonifác
Zajtra
Skoro jasno
24 °C / 7 °C
Žofia
Štvrtok
Skoro jasno, búrky
24 °C / 4 °C
Svetozár
Piatok
Dážď
16 °C / 5 °C
Gizela
Sobota
Občasný dážď
23 °C / 5 °C
Viola
Nedeľa
Občasný dážď
23 °C / 5 °C
Gertrúda
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd