AKTUÁLNE: Na Slovensko sa vráti zima. Napadnúť môže aj 20 centimetrov

Ľubomír Franko

Táto zima zatiaľ veľmi chladné počasie nepriniesla. Nielen teplotné nadpriemerný december, ale takisto aj veľmi málo snehu pripomínajú skôr jeseň. Už počas najbližších dní nás čaká zmena v počasí a na viacerých miestach bude snežiť.

V priebehu pondelka a utorka nás čaká ešte pomerne pokojné počasie. Oblačnosti bude veľa a ojedinele sa budú vyskytovať aj zrážky. Budú ale vo forme prehánok či občasného dažďa, sneženie sa bude vyskytovať len vo vysokých polohách. Prvá šanca na sneženie je v utorok večer na východe a severe Slovenska, na západnom a strednom Slovensku sa budú zrážky vyskytovať len výnimočne.

Počasie sa začne meniť s príchodom stredy. V oblasti južnej Európy sa bude vyskytovať rozsiahla oblasť nízkeho tlaku vzduchu. V tejto oblasti sa v utorok nad Balkánom prehĺbi samostatná tlaková níž, ktorá postúpi do oblasti Karpatského oblúku. 

Európu čaká cyklonálne počasie, zdroj: Meteologix
Európu čaká cyklonálne počasie, zdroj: Meteologix

Už v noci z utorku na stredu a v stredu dopoludnia by mala tlaková níž priniesť na viaceré miesta Slovenska sneženie, ktoré môže byť aj intenzívne.

Aj ďalšie dni môžu priniesť sneženie, keďže oblasť nízkeho tlaku vzduchu v južnej časti Európy by mala pretrvať. Od juhu k nám často bude prúdiť vlhkosť z Jadranu, čo bude spôsobovať najmä od stredných polôh častejšie sneženie.

Do piatku by malo nasnežiť na celom území Slovenska, pričom najmenej snehu by malo spadnúť v nížinách. Od stredných polôh by malo ale ísť o výdatnejšie zrážky, pričom do piatkového popoludnia by malo v týchto oblastiach ležať od 5 do 20 centimetrov snehu. 

Výška snehovej pokrývky v piatok popoludní, zdroj: Meteologix
Výška snehovej pokrývky v piatok popoludní, zdroj: Meteologix

Najviac snehu sa očakáva na Orave, na Spiši a na severovýchode Slovenska, kde do piatka môže napadnúť aj viac ako 20 centimetrov.

Na naše územie sa tak zrejme vráti pravé zimné počasie, ktoré zasiahne aj tie nižšie položené oblasti.

Detailnejší prehľad počasia prinesieme počas najbližších dní. Po dlhej dobe nás ale čaká dynamickejšie počasie, od stredných polôh aj s častejším snežením.

Viac o počasí na najbližšie dni sa dočítate TU:

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Skoro jasno
23 °C / 2 °C
Miroslav
Zajtra
Jasno
25 °C / 6 °C
Vieroslava
Nedeľa
Jasno
24 °C / 7 °C
Benjamín
Pondelok
Skoro jasno, prehánky
23 °C / 10 °C
Hugo
Utorok
Občasný dážď
15 °C / 4 °C
Zita
Streda
Prehánky
17 °C / 1 °C
Richard
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd