AKTUÁLNE: Na Slovensku úradujú búrky. Sever zasiahli prvé tohtoročné búrky

Veronika Salayová

Mohutná búrková línia, ktorá úradovala od ranných hodín v Poľsku, sa postupne presúvala južnejšie, až dorazila na naše severné hranice. Na Slovensku máme zaznamenané prvé tohtoročné búrky, a to len v polovici januára.

Výrazná búrková línia vznikla na postupujúcom studenom fronte v Poľsku a pred 15.00 hod. dorazila aj na naše územie. Búrky vyskytujúce sa na Slovensku sú však slabšie než tie, ktoré sa vyskytovali predobedom v Poľsku. 

Na Slovensku sme tak zaznamenali prvé tohtoročné búrky s bleskovou aktivitou. Zatiaľ (o 15.00 hod.) udrelo na našom území 72 bleskov.

Zdroj: blesky.bourky.cz
Zdroj: blesky.bourky.cz

Búrky už zaznamenali aj naši českí susedia, kde sa búrky objavili na severe krajiny ešte pred 14-tou hodinou. Na území Čiech už udrelo vyše 200 bleskov. 

Búrky však sprevádza aj veľmi silný vietor. Na Sněžke bola dnes poobede nameraná rýchlosť vetra v náraze 52,7 m/s, čiže 190 km/h. 

Príchodom frontu sa počasie ešte zhorší

Búrky na našom území takisto sprevádza silný vietor, ktorý vo Vysokých a Nízkych Tatrách môže dosahovať silu orkánu s rýchlosťou až do 180 km/h. Najviac sa rozfúka v poobedňajších hodinách, pričom vietor ustane až večerom. 

Spolu s vetrom a búrkami bude na severe aj husto snežiť a kombinácia sneženia a bleskov tak bude vytvárať pravé zimné búrky. Po príchode frontu bude sneženie ešte intenzívnejšie, rovnako ako sila vetra.

Počasie tak bude na Slovensku nebezpečné a hrozí, že dôjde k lámaniu konárov i celých stromov, prípadne k prerušeniu dodávok elektrickej energie. 

Ľuďom sa odporúča, aby sa nezdržovali v okolí stromov a najlepšie, ak môžu, aby ostali doma v bezpečí svojich domovov. 

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Prehánky
12 °C / -3 °C
Jela
Zajtra
Občasný dážď
13 °C / -4 °C
Marcel
Nedeľa
Prehánky
13 °C / -4 °C
Ervín
Pondelok
Prehánky
13 °C / -3 °C
Slavomír
Utorok
Prehánky
12 °C / -3 °C
Vojtech
Streda
Občasný dážď
13 °C / -2 °C
Juraj
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd