AKTUÁLNE: Na západe sa výdatne rozpršalo. Vo Voderadoch sa objavila výrazná tromba

Veronika Salayová

Dnes na naše územie dorazilo ochladenie spolu so zrážkami, čo mnohých potešilo po extrémnej vlne horúčav. Postupujúci studený front sa postaral aj o vznik tromby vo Voderadoch. 

Vytúženého dažďa sa dnes dočkali takmer všetci obyvatelia západného Slovenska. Najviac zrážok doteraz spadlo na severnom Záhorí.

V Holíči spadlo v priebehu 3 hodín až 41,1 mm zrážok. Výdatné množstvo spadlo aj v Skalici, kde za 3 hodiny zaznamenali až 33,5 mm zrážok. 

Búrkam sa zatiaľ na našom území nedarí. V predobedňajších hodinách sa vytvorilo pár slabých búrok na slovensko-maďarskom pohraničí, ale búrky nemali dlhé trvanie. Udrelo iba 40 bleskov. 

O niečo zaujímavejší jav sa objavil vo Voderadoch, kde pozorovali pomerne výraznú trombu okolo 14.00 hod. Tromba bola dobre formovaná a lievik bol pomerne dlhý. K dotyku so zemou však nedošlo, takže nemožno hovoriť o tornáde, iba o výraznej trombe.

Tromba sa dnes objavila aj v Jaslovských Bohuniciach okolo 14.30 hod., ako nás informovala naša čitateľka. 

Jaslovské Bohunice. Foto: Lucia Sviteková/iMeteo FB
Jaslovské Bohunice. Foto: Lucia Sviteková/iMeteo FB

Rozprší sa aj na východe

Pršať na našom území nateraz neprestáva. Postupujúci studený front mieri viac na východ, takže vytúžený dážď sa dostáva aj na stredné Slovensko a neskôr večer a v noci dorazí aj na východ, kde sucho v týchto dňoch dosahuje už extrémne hodnoty. 

Za studeným frontom treba na našom území počítať aj s chladnejším vzduchom, ktorý tu bude prúdiť niekoľko dní, takže opätovné horúčavy nateraz neočakávame, práve naopak.

Zo dňa na deň sa bude ochladzovať, avšak horúčavy sa v priebehu budúceho týždňa zrejme vrátia v plnej sile, ako naznačujú aktuálne prognózy a modely. 

Viac o vývoji teplôt na našom území nájdete TU

 

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Skoro jasno
23 °C / 2 °C
Miroslav
Zajtra
Jasno
25 °C / 6 °C
Vieroslava
Nedeľa
Jasno
24 °C / 7 °C
Benjamín
Pondelok
Skoro jasno, prehánky
23 °C / 10 °C
Hugo
Utorok
Občasný dážď
15 °C / 4 °C
Zita
Streda
Prehánky
17 °C / 1 °C
Richard
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd