AKTUÁLNE: Orkán vyvracia stromy a strháva vedenia

AKTUÁLNE: Orkán vyvracia stromy a strháva vedenia
Peter Minárik

Veľmi silný vietor naďalej trápi naše územie a predovšetkým v horských oblastiach spôsobuje problémy. Vietor totiž vyvracia stromy a strháva elektrické vedenia. Bez elektriny sú tisícky ľudí.

Mimoriadne silný vietor sužuje naše územie už od včerajšieho dňa a jeho rýchlosť dosahuje rýchlosť orkánu. Najsilnejší vietor panuje predovšetkým v oblasti stredného Slovenska a na severe.

Maximálny vietor namerali na Chopku. Jeho priemerná rýchlosť dosiahla krátko po polnoci rýchlosť 34,7 m/s (125 km/h) a náraz vetra dosiahol až 43,2 m/s (156 km/h).

Veľmi silný vietor však nefúka len na hrebeňoch Tatier, ale aj v nižších polohách. Napríklad v Telgárte namerali poryv vetra o sile až 28 m/s a na Sliezskom dome viac ako 36 m/s.

Takýto veľmi silný vietor strháva elektrické vedenia a vyvracia stromy. Hasiči zasahujú v súvislosti s popadanými stromami na viacerých miestach Prešovského kraja, predovšetkým pod Tatrami. Problémy sú aj v Banskobystrickom kraji. Stromy popadali aj na cestu medzi Bystrou a Srdiečkom. Lyžiarske stredisko Jasná Nízke Tatry tak aktuálne nie je dostupné autami z južnej strany.

Problémy hlásia aj energetici. Stredoslovenská distribučná eviduje výpadky elektrickej energie v oblastiach ako Banská Bystrica - Majer, Lučatín, Hriadeľ, Ráztoka, Nemecká, Oravský Podzámok - Široká, Chopok, Tále, Krpáčovo, Bystrá, Mýto pod Ďumbierom, či Jarabá.Bez dodávok elektrickej energie je viac ako 5000 odberných miest. 

Vietor v Hnúšti strhol strechu na budove miestnych potravín. Na Táloch zasa popadalo množstvo stromov. Silný vietor by mal na našom území slabnúť v popoludňajších hodinách.

 

 

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Občasný dážď
13 °C / -4 °C
Marcel
Zajtra
Prehánky
13 °C / -4 °C
Ervín
Pondelok
Prehánky
13 °C / -3 °C
Slavomír
Utorok
Prehánky
12 °C / -3 °C
Vojtech
Streda
Občasný dážď
13 °C / -2 °C
Juraj
Štvrtok
Občasný dážď
14 °C / -3 °C
Marek
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd