Pri Topoľčanoch sa vyskytla tromba. V noci sa nasunie nad západ dážď

Peter Minárik

K nášmu územiu sa blíži studený front, ktorý počas nočných hodín prinesie na naše územie dážď. Pred ním s avšak tvoria prehánky a búrky, ktoré na Hornú Nitru priniesli dokonca trombu.

Počasie na Slovensku je počas dnešného dňa veľmi rozdielne. Zatiaľ čo vo východnej polovici územia panuje slnečné a teplé počasie, tak na západe je prevažne oblačno a už aj so zrážkami.

Počasie tu totiž začal ovplyvňovať studený front, ktorý prináša predovšetkým oblačnosť, ale aj prvé zrážky.

Na našom území sa vyskytlo už niekoľko búrok. Detekcia bleskov však zatiaľ za celý dnešný deň zaznamenala len okolo 100 bleskov, pričom k najzaujímavejšiemu javu došlo na Hornej Nitre.

Tromba pri Topoľčanoch

V priebehu podvečera sa počas prehánky, severozápadne od Topoľčian objavila tromba. Tú pozorovali z mesta, ale aj z obcí Tovarníky, či Jacovce.

Túto trombu vyprodukovala prehánka, ktorá nebola bleskovo aktívna. Fotky tromby nájdete pod článkom v galérii.

Tromba je oblak lievikovitého tvaru, ktorý sa vyskytuje pod základňou búrkovej oblačnosti. Oblak je rotujúci, no sám o sebe neškodný. V prípade, že by sa dotkol povrchu zeme, išlo by o tornádo. To by už mohlo napáchať aj škody.

Nasunú sa zrážky

V nadchádzajúcich hodinách sa ešte búrky na našom území môžu vyskytnúť, no Slovensko ovplyvní predovšetkým dážď, ktorý čaká najmä západ počas noci. Do rána môže na západnom Slovensku spadnúť aj 20-30 mm zrážok

V priebehu zajtrajšieho dňa bude počasie nebezpečnejšie. Búrky sa očakávajú na viacerých miestach.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Skoro jasno
25 °C / 8 °C
Lea
Zajtra
Jasno
26 °C / 8 °C
Anastázia
Streda
Jasno
25 °C / 8 °C
Sviatok práce
Štvrtok
Polooblačno
23 °C / 7 °C
Žigmund
Piatok
Prehánky, búrky
20 °C / 7 °C
Galina
Sobota
Prehánky
20 °C / 5 °C
Florián
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd