AKTUÁLNE: Tornáda dnes opäť ohrozujú Európu. Môžu byť aj silné. Kde hrozia?

Peter Minárik

Nebezpečná situácia nad Európou. Tak sa dá opísať dnešný vývoj, ktorý by sa už o niekoľko hodín mal začať diať nad Európou. Búrky môžu byť aj extrémnejšie.

Veľmi nebezpečná búrková situácia, ktorú sme tu mali pred niekoľkými dňami sa počas dnešného dňa môže nad Európou opäť zopakovať a priniesť môže extrémne javy.

Intenzívne búrky dnes hrozia v mnohých krajinách od Talianska až do Poľska. Najnebezpečnejšia situácia sa pritom očakáva na oboch stranách Álp.

Silné búrky opäť na Morave a v Poľsku

Počasie v Európe ovplyvňuje studený front, ktorý sa počas dnešného dňa bude vlniť nad Európou a bude oddeľovať veľmi teplý vzduch, ktorého príliv bude vrcholiť v priebehu dnešného dňa aj nad Slovensko od studeného vzduchu, ktorý sa tlačí od severozápadu nad strednú Európu.

Na tomto studenom fronte sa dnes vytvorí výrazný búrkový komplex, ktorý sa vo večerných a v nočných hodinách bude presúvať cez Rakúsko a Česko do Poľska, ale oveľa väčšia pozornosť sa sústreďuje na dnešné popoludnie.

Búrky by sa mali vytvárať už popoludní, pričom budú mať vysoký potenciál prepuknúť až do superciel, ktoré môžu zasiahnuť predovšetkým Moravu a severné Rakúsko. Supercely budú produkovať výrazné zrážky a krúpy. Vylúčené nie je ani tornádo. Pomerne nejasný je strih vetra v spodných vrstvách. Podmienky sú mierne horšie ako pri tornáde, ktoré sa na Morave vyskytlo na konci júna.

Postupne sa však očakáva vznik búrkového systému, ktorý sa bude presúvať celú noc zo štvrtka na piatok smerom k severovýchodu a nie je vylúčené, že zasiahne aj Slovensko.

Silné tornáda hrozia v Taliansku

Oveľa vyššia pravdepodobnosť vzniku tornáda ako nad Moravou je počas dnešného dňa nad severným Talianskom.

Počas dňa budú nad Alpami vznikať búrky, ktoré sa pomaly budú presúvať smerom na východ. Silný vertikálny strih vetra umožní vznikajúcim supercelám produkciu veľkých krúp a vznik tornád.

Na tornáda, ktoré môžu byť až veľmi silné upozorňuje aj dnešná predpoveď European Storm Forecast Experiment -  Estofex. Pre severné Taliansko vydala 2. stupeň. Predpoveď služby Estofex na konci júna odhadovala taktiež vznik tornáda nad Moravou, čo sa skutočne aj stalo. Vtedy pre túto oblasť vydala najvyšší 3. stupeň.

Na dnes vydala pre sever Talianska skupina Estofex druhý stupeň, avšak počas dňa nevylučuje zvýšenie výstrahy. Na severe Talianska totiž panuje neistota ohľadom povrchovej energie CAPE, teda povrchovej instability vzduchu, keďže počas dopoludnia sa na severe Talianska môže vyskytovať oblačnosť, ktorá by mohla zabrániť ,,dokonalým,, podmienkam pre vznik tornád. Všetko to však bude závisieť od dnešného reálneho vývoja počasia.

predpoveď služby Estofex
predpoveď služby Estofex

 

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Prehánky
12 °C / -3 °C
Jela
Zajtra
Občasný dážď
13 °C / -4 °C
Marcel
Nedeľa
Prehánky
13 °C / -4 °C
Ervín
Pondelok
Prehánky
13 °C / -3 °C
Slavomír
Utorok
Prehánky
12 °C / -3 °C
Vojtech
Streda
Občasný dážď
13 °C / -2 °C
Juraj
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd