AKTUÁLNE: Tornádo na Morave, 3 km od hraníc, je potvrdené. Pozrite si dychberúce video

Veronika Salayová

Búrky, ktoré sa prehnali v pondelok aj našou oblasťou, priniesli okrem silného vetra a krupobitia aj tornádo, ktoré bolo len pár kilometrov od slovenských hraníc.

Nie je to ani rok po tom, ako sa Moravou prehnalo smrteľné tornádo. Po necelom roku tornádo na Morave zosadlo opäť a páchalo škody. 

Pondelok sa niesol v znamení prechodu studeného frontu, na ktorom sa tvorili prehánky a pomerne intenzívne búrky. Tie sa nad Moravou sformovali do búrkovej línie, ktorá následne postupovala cez naše územie.

Na Slovensku však búrky nepriniesli nebezpečné sprievodné javy, avšak v Čechách bola situácia vážnejšia.

Silný vietor na čele frontu na vo viacerých českých lokalitách lámal stromy, bral strechy a spôsoboval výpadky elektriny. Supercely priniesli aj krupobitie, a dokonca aj tornádo, ktoré napáchalo vážne škody na majetku, keďže sa prehnalo obývanou oblasťou.

Do dnešného dopoludnia nebolo zrejmé, či škody spôsobila tromba (lievik, ktorý sa nedotkne zeme) alebo tornádo. Na miesto preto vyrazili meteorológovia skúmať škody, aby tornádo potvrdili.

Tornádo páchalo škody, k zraneniam nedošlo

Tornádo zosadlo v obci Lanžhot, ktoré je vzdialené len 3 km od slovenských hraníc. Tornádo sa podarilo natočiť aj zo Slovenska, avšak na videu nebolo zreteľné, či sa lievik dotkol zeme. Objavilo sa však video, z ktorého to jednoznačne vyplýva.