AKTUÁLNE: Tsunami môže zasiahnuť Grécko. Úrady varujú ľudí

Zakynthos Peter Minárik

Grécko pred niekoľkými minútami zasiahla séria zemetrasení. Úrady varujú ľudí aby opustili pobrežie a najmä pláže. Hrozí totiž vlna tsunami.

V Iónskom mori, pri ostrove Zakynthos došlo dnes okolo 1:00 k sérii dvoch silných zemetrasení s magnitúdou 6.8 a 5.6. Nasledovali ďalšie dotrasy s magnitúdou 3 až 5.

Prvé zemetrasenie, ktoré malo silu 6.8 už teraz patrí k najsilnejším v novodobej histórii Grécka. Zemetrasenie cítili aj v zhruba 500 km vzdialenom chorvátskom Splite, či v Sarajeve.

 

 

30 minút pred najsilnejším zemetrasením došlo k zemetraseniu o sile 5.1. Po hlavnom zemetrasení s magnitúdou 6.8 došlo k niekoľkým ďalším, ktorých magnitúda sa pohybovala od 3 do 4.9.

Úrady teraz varujú pred ďalšími následkami a to tsunami. Po zemetrasení totiž začala prudko kolísať morská hladina a to až o 15 cm.

To by mohlo vyvolať v niektorých oblastiach až 2 metre vysokú vlnu tsunami.

 

Úrady vydali varovania, aby ľudia opustili pláže a blízke pobrežie a sledovali ďalší vývoj. Varovanie pred tsunami vydali aj v Taliansku. 

Taliani vydali oranžovú výstrahu pred možnou vlnou tsunami, ktorá môže doraziť aj do oblasti Kalábrie, Sicílie, Apúlie a Basilicaty. Prílivová vlna by mohla mať výšku jedného metra.

Zranenia ani obete vzhľadom na nedávnu udalosť zatiaľ nie sú známe. Najčerstvejšie informácie hovoria, že sa zrútila časť známej pamiatky na ostrove Estrófades.

SITUÁCIU SLEDUJEME. Najnovšie informácie nájdete TU.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Oblačno
18 °C / 2 °C
Soňa
Zajtra
Skoro jasno
23 °C / 2 °C
Miroslav
Sobota
Jasno
25 °C / 6 °C
Vieroslava
Nedeľa
Jasno
24 °C / 7 °C
Benjamín
Pondelok
Skoro jasno, prehánky
23 °C / 10 °C
Hugo
Utorok
Občasný dážď
15 °C / 4 °C
Zita
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd