ANALÝZA: Na východe sa vyskytlo TORNÁDO

Ľubomír Franko

Včerajšia synoptická situácia spôsobila na Slovensku tvorbu početných prehánok a búrok. Silná supercelárna búrka, ktorá sa prehnala obcou Lekárovce na východe Slovenska priniesla s vysokou pravdepodobnosťou TORNÁDO.

Počas včerajšieho dňa sa k nám začal od severozápadu prúdiť chladný a vlhký vzduch. Ten sa k nám dostal po prechode brázdy studeného vzduchu smerom na východ. 

Smer vetra sa po prechode brázdy mení na severozápadný. Keďže vyššie pohoria stredného Slovenska tvoria pre studený vzduch prekážku, často sa stáva, že brázda prejde nad východné Slovensko najskôr vo vyšších hladinách troposféry.

Výsledkom je to, že zatiaľ čo v prízemnej vrstve na východnom Slovensku fúka vietor od juhu, vo vyšších vrstvách troposféry už fúka od severozápadu. Smer vetra sa tak v najspodnejších hladinách stáča z južného na severozápadný. Táto zmena smeru vetra s rastúcou výškou umožňuje vznik rotujúceho výstupného prúdu. Pri silnom výškovom prúdení, ako tomu bolo aj teraz boli podmienky vhodné aj na vznik supercely (vysoký strih vetra, cca 30 m/s v hladine 0-6 km, podľa modelu ARPEGE). 

Rotácia v spodných hladinách, nízka úroveň kondenzačnej hladiny (spodná hranica oblačnosti je nízko) a prítomnosť silného výškového prúdenia tak v oblasti Východoslovenskej nížiny priali vzniku supercelárnych búrok, s rotujúcou základňou oblačnosti. 

V Lekárovciach sa s vysokou pravdepodobnosťou vyskytlo tornádo

Silná búrka sa po 16-tej hodine prehnala krajným východom Slovenska. Krátko po 15-tej hodine sa vytvorila severne od Prešova a postupovala ďalej na východ. Po 16-tej hodine zasiahla juh okresu Sobrance, kde spôsobila obrovské škody.

Po preskúmaní škôd a svedectiev z obce prichádzali do úvahy už len dve možnosti. Supercelárna búrka, priniesla buď silný downburst alebo tornádo. Škody sa vyskytli len v západnej časti obce. Išlo o strhnuté strechy, desiatky polámaných stromov, vyvrátený betónový múr a iné. Vietor tak musel byť mimoriadne silný.

Keďže sú škody pozorované na relatívne malej ploche a búrkové jadro prešlo severne od obce, výskyt downburstu je vylúčený. Svedectvá od ľudí, ktorí jav pozorovali ďalej hovoria, že vietor nebol lineárny, no chaotický a menil smer.

"Len som si čupol a chránil hlavu, čo iné. Ako tornádo. Normálne bol lievik, tehly, plechy v tom a to lietalo dookola. To ako keby tank buchol. Nie že hrmelo, to tak búchalo," opísal pre TV JOJ obyvateľ obce.

S vysokou pravdepodobnosťou tak môžeme tvrdiť, že na východe Slovenska sme včera, 3. októbra 2018 mohli pozorovať tornádo.

Tornádo v obci spôsobilo rozsiahle škody. Poškodilo najmenej 30 striech, vrátane strhnutej strechy z kultúrneho domu. Vietor bol natoľko silný, že vyvalil aj betónový múr a pripísal si aj vyvalené humno. Vláda vyčlenila pre obec pol milióna eur na nápravu škôd. 

Lokácie na videách a fotografiách sme si dohľadali cez Google Earth vo funkcii street view. Následne sme vytvorili odhadovanú zasiahnutú oblasť a postup tornáda: 

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Skoro jasno
23 °C / 2 °C
Miroslav
Zajtra
Jasno
25 °C / 6 °C
Vieroslava
Nedeľa
Jasno
24 °C / 7 °C
Benjamín
Pondelok
Skoro jasno, prehánky
23 °C / 10 °C
Hugo
Utorok
Občasný dážď
15 °C / 4 °C
Zita
Streda
Prehánky
17 °C / 1 °C
Richard
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd