AKTUÁLNE: Večer prídu výrazné zrážky. Dážď sa bude meniť na sneženie

Peter Minárik

O pár hodín dorazia nad Slovensko ďalšie výrazné zrážky, ktoré prinesú intenzívny dážď. Ten sa však bude postupne od západu meniť na sneženie spolu s tým, ako k nám začne prenikať chladný vzduch od severozápadu. Mikuláš tak prinesie ďalšiu vlnu ochladenia.

Počasie v Európe je dnes nepriaznivé. Ovplyvňuje ho totiž tlaková níž, ktorá sa presúva z Nemecka smerom nad Pobaltie. Táto tlaková níž v prvom rade prináša výraznejšie zrážky, no súčasne okolo jej okraja začína do našej oblasti od severozápadu prúdiť studený vzduch.

Vplyvom toho sa napríklad v Belgicku či v Nemecku vyskytuje sneženie, a to aj v nižších polohách. Sneženie začína spôsobovať komplikácie a postupne sa sneženie dostane aj do ďalších oblastí.

Vo večerných hodinách už studený vzduch prenikne nad susedné Česko a Rakúsko, kde začne taktiež snežiť a sneženie môže spôsobovať aj problémy na cestách.

Zrážky prídu večer

Ochladenie príde v nadchádzajúcich hodinách aj nad naše územie a spolu s tým začne hranica sneženia klesať z vyšších oblastí do nižších.

V priebehu večerných hodín sa nad naše územie od juhozápadu nasunie rozsiahle zrážkové pole, ktoré bude súvisieť s plytkou tlakovou nížou, ktorá začne ovplyvňovať počasie na severe Balkánu a aj na našom území.

Dnes večer sa rozprší na západnom Slovensku a v priebehu noci sa už zrážky postupne dostanú nad celé Slovensko. Pôjde predovšetkým o zrážky kvapalné, ktoré budú pomerne výrazné. Ustávať by mali až zajtra vo večerných hodinách a do tej doby prinesú na naše územie 10 až 20 mm zrážok.

Hranica sneženia bude klesať

Spolu s tým, ako sa tlaková níž začne presúvať nad Pobaltie začne od severozápadu nad Slovensko prenikať chladný vzduch. Ako vidieť na animácii, tak hranica sneženia sa od západu začne postupne znižovať.

Už v noci hranica sneženia na severe poklesne do stredných polôh a k ránu sa hranica sneženia dostane aj do nižších polôh.

Intenzita ochladenia je však pomerne nejasná. Určité prepočty numerických modelov kalkulujú s tým, že ráno sa hranica sneženia môže dostať aj na západe Slovenska do nižších polôh a snehové mikulášske vločky by sa mohli objaviť zajtra aj v ďalších lokalitách nášho územia.

Prípadné sneženie však nespôsobí komplikácie. Teploty by totiž mali byť stále slabo nad nulou. Sneženie tak potrápi skôr západnú časť strednej Európy ako napríklad Nemecko, Česko či Rakúsko.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Polooblačno
13 °C / 0 °C
Marek
Zajtra
Skoro jasno
16 °C / -2 °C
Jaroslava
Sobota
Polooblačno
20 °C / 1 °C
Jaroslav
Nedeľa
Skoro jasno
23 °C / 4 °C
Jarmila
Pondelok
Jasno
25 °C / 7 °C
Lea
Utorok
Jasno
26 °C / 7 °C
Anastázia
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd