AKTUÁLNE: Večer udrú extrémne búrky. Naposledy bolo takéto varovanie pred tornádom

Peter Minárik

Vo večerných hodinách čakajú našu oblasť extrémne silné búrky, ktoré môžu páchať škody. Služba Estofex dokonca vydala až 3. stupeň, čo sa naposledy stalo pri tornáde, ktoré spustošilo juh Moravy.

Našu oblasť dnes čakajú extrémne búrky. Mimoriadne silné búrky by v našej oblasti mali opäť spôsobovať materiálne škody, pričom nebezpečné búrky sa očakávajú od dnešného večera až do zajtrajšieho rána.

Pred extrémnymi búrkami varujú aj okolité štáty pomerne vysokými výstrahami a zaujímavosťou je predpoveď meteorologickej služby Estofex. Tá vydala najvyšší 3. stupeň pred búrkami, čo naposledy v oblasti Európy vydala 24. júna, kedy juh Moravy spustošilo mohutné tornádo.

Búrka začnú vznikať popoludní

Dnešné extrémne búrky odštartujú v našej oblasti v priebehu nasledujúcich hodín. Dôležité bude sledovať širšiu oblasť Álp, teda južné Nemecko, západné Rakúsko, Švajčiarsko a postupne Česko, kde to celé odštartuje.

Prvé silnejšie búrky sa v týchto oblastiach začnú vytvárať už okolo 15:00 a to najhoršie sa čaká v podvečerných a vo večerných hodinách. Vytvárať by sa mali veľmi silné búrky, ktoré budú prinášať prudké nárazy vetra s rýchlosťou až do 100 km/h.

Hrozia extrémne krúpy

Nemci vydali pre juh Nemecka výstrahu 3. stupňa. Rakúski meteorológovia zasa vydali pre západné Rakúsko výstrahu 2. stupňa a Česi varujú 2. stupňom. Meteorologická služba Estofex, ktorá patrí v Európe k tým prestížnejším dokonca vydala varovanie 3. stupňa, čo sa naposledy stalo pri moravskom tornáde.

predpoveď služby Estofex
predpoveď služby Estofex

Tentoraz však tento 3. stupeň neplatí pred rizikom tornád, ale pred extrémnym krupobitím, ktoré do nemecko-rakúsko-českého pohraničia môže priniesť 5 až 8 cm krúpy a silný vietor. Takéto extrémne veľké krúpy tak môžu páchať pomerne veľké materiálne škody.

Búrky zamieria k Slovensku

V priebehu dnešného večera by sa jednotlivé búrkové bunky, ktoré budú produkovať veľké krúpy mali pretransformovať do výrazného búrkového komplexu, ktorý sa vo večerných a nočných hodinách pohne smerom k východu až severovýchodu a bude sa blížiť k Slovensku.

Prvé búrky sa však na západe nášho územia vyskytnú už krátko po 16:00, pričom vyskytovať sa budú najmä v západnej polovici Slovenska. Tieto búrky by mali na naše územie prinášať krúpy a výraznejšie zrážky. Samotný búrkový komplex z Rakúska sa nad Slovensko doženie až vo večerných a v nočných hodinách.

Aktuálne výstupy numerických modelov očakávajú, že by sa mal nad naše územie dostať pred polnocou a postupne sa bude presúvať cez celé naše územie smerom k východu. Tento búrkový komplex bude prinášať výraznejšie zrážky a silnejší vietor. Riziko veľkých krúp tak pominie.

Posledné búrky zaniknú až v pondelok ráno v oblasti severného a východného Slovenska. Pripravte sa tak na búrlivé hodiny, ktoré prinesú na Slovensko opäť nebezpečnú búrkovú situáciu. Viac o vývoji v jednotlivých okresoch Slovenska si pozrite TU.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Oblačno
18 °C / 2 °C
Soňa
Zajtra
Skoro jasno
23 °C / 2 °C
Miroslav
Sobota
Jasno
25 °C / 6 °C
Vieroslava
Nedeľa
Jasno
24 °C / 7 °C
Benjamín
Pondelok
Skoro jasno, prehánky
23 °C / 10 °C
Hugo
Utorok
Občasný dážď
15 °C / 4 °C
Zita
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd