AKTUÁLNE: Z Rakúska prichádzajú nad Slovensko búrky, ktoré ukončujú horúci deň. Blýska sa už na západe

Peter Minárik

Počasie sa začína meniť. Nad východným Rakúskom totiž vznikajú búrky a zrážky, ktoré postupujú nad západné Slovensko. Prvá búrka zasiahla Bratislavu. V nadchádzajúcich hodinách prejdú búrky do dažďa a teploty sa prepadnú smerom nadol.

Máme za sebou prvý tropický deň tohto roka. Teploty sa dostali vysoko nad hranicu +30 °C. Najteplejšie bolo o 15:00 v Hurbanove, kde sa teplota dostala až na +31,4 °C. Druhou najteplejšou lokalitou je Mužla s +31,2 °C a treticu uzatvára Žihárec s +30,7 °C.

Dnes sa očakávali aj silné búrky a to na východe Slovenska. Priniesť ich mal studený front, ktorý však nakoniec začal prechádzať tzv. ,,na sucho,,. Síce bola vhodná dynamika a instabilita, ale chýbala vlhkosť.

Na východe sa búrky predsalen vyskytli, ale boli celkom bežné a normálne, a nespôsobovali problémy. Udrelo len niekoľko desiatok bleskov. To sa však teraz začína meniť. Vlhkosti je viac a začali sa tvoriť prvé prehánky a búrky, ktoré sa nasúvajú nad Slovensko.

Búrka zasiahla Bratislavu a postupuje smerom na východ

Nad Rakúskom a Maďarskom sa aktuálne vytvára zrážková oblačnosť, ktorá postupuje nad Slovensko. Prvá búrka schladila rozpálenú Bratislavu.

Búrka, ktorá zasiahla Bratislavu priniesla zhruba 10-minútový dážď, ktorý schladil rozpálené ulice a cesty v meste. Okrem toho, že kanalizácia chvíľu nestíhala vstrebávať vodu sa výraznejšie problémy nevyskytli. Búrka tak len príjemne osviežila vzduch.

V týchto chvíľach postupuje búrka z Bratislavy smerom nad Podunajskú nížinu, pričom ďalšie búrky môžu vzniknúť na západnom Slovensku počas nadchádzajúcich hodín.

V noci sa nad Slovensko rozšíri dážď

Ako sme už informovali v predchádzajúcich článkoch, tak v noci začne počasie ovplyvňovať zrážková činnosť spojená so studeným frontom. Najmä do 3:00 sa môžu vyskytovať lokálne búrky, ktoré však postupne prejdú do dažďa.

Piatkové ráno by malo byť na viacerých miestach upršané, pričom zrážky začnú ustávať až počas popoludnia. Zároveň však vpadne do našej oblasti chladnejší vzduch a zajtrajšie teploty budú o zhruba 10 °C nižšie ako tie dnešné.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Dážď
11 °C / 5 °C
Dana
Zajtra
Prehánky
13 °C / -1 °C
Rudolf
Štvrtok
Prehánky
12 °C / -1 °C
Valér
Piatok
Prehánky
11 °C / -3 °C
Jela
Sobota
Občasný dážď
10 °C / -4 °C
Marcel
Nedeľa
Občasný dážď
11 °C / -4 °C
Ervín
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd