AKTUÁLNE: Zima mieri na Slovensko. Sneženie sa pridá budúci týždeň

Peter Minárik

Naše územie čaká nástup zimného počasia. Pred nami sú mrazivé dni ku ktorým sa pridá aj sneženie. Zimná epizóda počasia tak skoro z nášho územia neodíde.

Na naše územie konečne prichádza zima, ktorá by sa tu mala udržať dlhšie obdobie. Nepôjde len o pár dňový záchvev zimy, ale o periódu chladnejšieho a mrazivého počasia, ktoré prinesie so sebou aj sneženie.

Sneženie by sa malo objaviť aj v tých najnižších polohách a spolu s celodennými mrazmi, ktoré sa objavia aj v mestách a v obciach dokreslí sneženie pravú zimnú atmosféru.

V zimnom charaktere počasia sme však už teraz. Do našej oblasti prúdi od severozápadu chladnejší vzduch a aktuálne teploty na našom území sú na úrovni dlhodobého normálu. V nasledujúcich dňoch sa však ešte viac ochladí.

Nad severnú Škandináviu sa postupne dostáva stred tlakovej níže z Grónska, ktorá nasledujúce dni bude postupovať veľmi pomaly cez Škandináviu smerom nad Balkán a následne nad východnú Európu.

Naše územie sa tak stále bude nachádzať na jej okraji a zadnej strane po ktorej bude do našej oblasti od severozápadu prúdiť chladný vzduch.

Do utorka nás čaká prevažne premenlivé počasie s minimom zrážok. Vplyvom stabilného a bezveterného počasia budú teploty na Slovensku klesať poriadne nízko. Denné teploty sa budú pohybovať v intervale od -3 do +3 °C a nočné od -4 do -10 °C, no v dolinách a v kotlinách môže byť až do -15 °C.

Nasledujúce mrazivé dni, tak prinesú postupné zamŕzanie vodných plôch a pôdy. Tým, že pôda premrzne, tak sa pripravia vhodné podmienky na to, aby sa prípadná snehová nádielka udržala a tá by nad naše územie mala prísť už v utorok.

Do našej oblasti začne od severozápadu postupovať frontálny systém, ktorý na mnohé miesta nášho územia prinesie sneženie.

Snežiť bude od utorkového večera až do stredy. V stredu sa zrážky postupne sústredia na severné a východné Slovensko, kde sa budú udržiavať aj nasledujúce dni.

Nasnežiť by od polovice budúceho týždňa malo na mnohých miestach nášho územia a to niekoľko centimetrov. Na severe a východe môže výška nového snehu prekročiť aj hranicu 10 cm. Ešte viac snehu sa očakáva na severných návetriach hôr, nakoľko k nám bude prúdiť studený a vlhký vzduch, ktorý sa práve tu bude prejavovať. 

Slovensko tak čaká studené počasie s mrazivými dňami, ktoré tak skoro neskončí. K mrazivým dňom sa pridá aj sneženie a takto by to malo vyzerať minimálne do poslednej januárovej dekády. Vývoj počasia deň po dni nájdete TU.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Skoro jasno
16 °C / -2 °C
Jaroslava
Zajtra
Polooblačno
20 °C / 1 °C
Jaroslav
Nedeľa
Skoro jasno
23 °C / 4 °C
Jarmila
Pondelok
Jasno
25 °C / 7 °C
Lea
Utorok
Jasno
26 °C / 7 °C
Anastázia
Streda
Jasno
26 °C / 6 °C
Sviatok práce
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd