AKTUÁLNE: Zima sa vracia na Slovensko. Napadne až do 20 cm snehu

Peter Minárik

Po vlne veľmi teplého počasia sa do našej oblasti vracia zima. Už v týchto chvíľach sa nad naše územie nasúva rozsiahle zrážkové pole a počas nadchádzajúcich hodín sa začne ochladzovať, čo zníži hranicu sneženia.

Uplynulé dni zažívalo naše územie nezvyčajne teplé počasie, ktoré nemá obdobu. Začiatok mesiaca patrí k najteplejším za uplynulé roky. Ešte vážnejšia situácia však panuje na našich horách, kde je najmenej snehu za uplynulých 30 rokov.

Chvalabohu sa však situácia už v nadchádzajúcich hodinách výraznejšie zlepší. Počasie totiž začala ovplyvňovať tlaková níž, ktorá prinesie výdatnejšie zrážky a zároveň aj vtiahne chladnejší vzduch.

Níž „Constantin“ prinesie zimu

Počasie ovplyvňuje rozsiahla tlaková níž, v ktorej strede poklesol tlak pod 950 hPa. Stred tejto tlakovej níže sa nachádza nad Severným morom a v priebehu noci sa nad oblasťou Stredomoria prehĺbila sekundárna tlaková níž, tzv. Jadranka.

Tá postúpila z Jadranského mora nad Balkán a aktuálne je jej stred nad Bosnou. Táto tlaková níž prináša do oblasti Jadranu veľmi silný vietor, ktorý ráno prechodne zosilnel aj na našom území. S touto tlakovou nížou však súvisí aj rozsiahle zrážkové pole, ktoré ovplyvňuje počasie už aj na našom území.

Okrem zrážok k nám však začína prúdiť aj chladnejší vzduch. Jeho zásoby sa nachádzajú nad východnou Európou a práve teraz začína zatekať už aj nad naše územie.

Začne opäť snežiť

Od juhozápadu sa v týchto chvíľach nasúva rozsiahle zrážkové pole, ktoré prináša výdatnejší dážď predovšetkým do oblastí západného Slovenska. Postupne sa zrážky rozšíria nad celé Slovensko a do zajtrajšieho poludnia prinesú do západných a južných okresov od 15 do 30 mm zrážok.

Zároveň k nám však začne zatekať od severu až severovýchodu chladnejší vzduch, ktorý bude znižovať hranicu sneženia. Aktuálne sa hranica sneženia nachádza okolo výšky 1200 metrov, no počas noci sa začne znižovať a do rána bude snežiť už od 700 metrov.

Sneženie sa tak vráti do vyššie položených oblastí Oravy, Kysuc, Liptova, Turca a Horehronia. Na horách by podľa aktuálnych predpokladov mohlo napadnúť 10 až 20 cm čerstvého snehu.

Po dlhej dobe sa tak potešia lyžiarske strediská, z ktorých už niektoré museli pre nedostatok snehu zatvoriť svoje brány. Táto snehová nádielka ich tak určite poteší a najviac ďalšia vlna sneženia je na dohľad. V strede týždňa prídu ďalšie zrážky, ktoré prinesú sneženie opäť do ďalších oblastí, keďže sa hranica sneženia bude aj naďalej znižovať. Trend ochladzovania pritom bude pokračovať aj v nadchádzajúcich dňoch. Predpoveď počasia na tieto dni nájdete TU.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Skoro jasno
16 °C / -2 °C
Jaroslava
Zajtra
Polooblačno
20 °C / 1 °C
Jaroslav
Nedeľa
Skoro jasno
23 °C / 4 °C
Jarmila
Pondelok
Jasno
25 °C / 7 °C
Lea
Utorok
Jasno
26 °C / 7 °C
Anastázia
Streda
Jasno
26 °C / 6 °C
Sviatok práce
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd