Alpy strácajú svoje ľadovce. Za 80 rokov ich môžu stratiť až 92 %

Veronika Salayová

Alpám hrozí, že do konca storočia stratia až 92 % svojich ľadovcov. Strata ľadovcov sa týka aj mnohých obľúbených lyžiarskych stredísk v Rakúsku, Švajčiarsku či Francúzsku.  

Podľa vedcov z Talianska a Británie bude do konca storočia rásť nadmorská výška, nad ktorou sa ľadovce nebudú roztápať, uvádza štúdia v odbornom časopise Climate Dynamics.

„Všetky alpské ľadovce sa budú v nasledujúcich desaťročiach zmenšovať a väčšine z nich hrozí, že do konca storočia úplne zmiznú,“ uviedol pre agentúru ANSA jeden z autorov štúdie Filippo Giorgi. Podľa výskumníkov hrozí, že sa do roku 2050 začnú topiť všetky ľadovce, ktoré sa nachádzajú vo výške do 3 500 m n. m.

Vedci upozorňujú, že strata ľadovcov hrozí na takmer všetkých miestach, kde sa nachádzajú populárne zimné centrá, ako Zermatt vo Švajčiarsku, Hintertux v Rakúsku alebo Grande Motte vo Francúzsku.

Vedci vo svojom výskume analyzovali vývoj od začiatku minulého storočia a urobili prognózu do konca tohto storočia, pričom sledovali vývoj nadmorskej výšky topenia ľadovcov. Na základe svojich výskumov dospeli k záveru, že riziko trvalého roztopenia alpských ľadovcov hrozí na 69 % v priaznivom scenári a až na 92 % v nepriaznivom scenári.

Nadmorská výška topenia ľadovcov stúpa predovšetkým kvôli rastúcim teplotám v lete a nižším priemerným zrážkam. Podľa vedcov sa topenie nevyvíja rovnomerne v celej alpskej oblasti –  k rýchlejšiemu topeniu alpských ľadovcov dochádza v západnej časti.

V alpských oblastiach v budúcnosti hrozia aj problémy s dostupnosťou pitnej vody, čo predstavuje ďalší vážny problém.

Miznutie ľadovcov patrí k najviditeľnejším ukazovateľom klimatických zmien na Zemi.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Oblačno
18 °C / 2 °C
Soňa
Zajtra
Skoro jasno
23 °C / 2 °C
Miroslav
Sobota
Jasno
25 °C / 6 °C
Vieroslava
Nedeľa
Jasno
24 °C / 7 °C
Benjamín
Pondelok
Skoro jasno, prehánky
23 °C / 10 °C
Hugo
Utorok
Občasný dážď
15 °C / 4 °C
Zita
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd