Alpy večer čakajú 100-ročnú povodeň. Nádrže sú vypustené

Alpy Peter Minárik

V Alpách je to už teraz zlé, no bude horšie. Dnes sa začne topiť výdatná snehová nádielka, ktorá napadla v Alpách včera a do toho začne intenzívne pršať.

V Alpách neutícha dážď. Najkritickejšia situácia sa očakáva v povodí Drávy, ktorá pramení na taliansko-rakúskom pohraničí a preteká južným Rakúskom do Slovinska a do Chorvátska, kde ústi do Dunaja. Na tejto rieke sa v nasledujúcich hodinách očakáva povodňová vlna.

Vážna situácia sa očakáva aj v povodí rakúskych riek Gail a Moll. Prietok rieky Gail dosahuje už teraz úroveň 10-ročnej povodne a na niekoľkých profiloch rieky Moll dosahuje prietok úroveň 5-ročnej povodne, no bude ešte horšie.

Vodné nádrže sú pripravené na 100-ročnú vodu

Rakúski hydrológovia očakávajú, že na týchto riekach dosiahnu prietoky úroveň 50 až 100-ročnej povodne. Krízový štáb, ktorý zložili informoval, že záchranné zložky budú do poslednej chvíle robiť všetko preto, aby ochránili majetok ľudí.

Prehlbujú korytá riek a budujú protipovodňové steny. Elektrárne Verbund informovali, že včera večer sa im podarilo vypustiť nádrž Rottau v ktorej teraz tečie voda len voľným prietokom. Sú tak pripravení zmierniť povodňovú vlnu.

Stále vypúšťajú aj veľkú nádrž Völkermarkter na rieke Dráva, ktorá by mala zamedziť mohutnému šíreniu povodňovej vlny do Slovinska a Chorvátska.

Spadlo už aj cez 400 mm

Intenzívne zrážky spadli už včera v Rakúsku a spôsobili rozsiahle násytenie povodí. V oblasti Álp evidujú od 100 do 300 mm zrážok, no na stanici Plocken spadlo už 427 mm.

 

 

Môže spadnúť ďalších 300 mm

V priebehu dnešného dopoludnia začne výdatne pršať na severe Talianska a v priebehu poludnia sa tieto zrážky dostanú nad Alpy. V Alpách by tak od dnešného poludnia do zajtrajšieho rána malo veľmi intenzívne pršať, pričom za pár hodín môže spadnúť aj okolo 200-300 mm zrážok.

 

Situáciu však výrazne zhorší to, že v priebehu včerajšieho dňa v Alpách výdatne snežilo. Tento sneh by sa v priebehu dnešného dňa mal topiť, čo doslova dramaticky zhorší situáciu. K očakávaným 200-300 mm z dažďa, treba pripočítať ďalšiu vodu z topiaceho sa snehu a to v niektorých oblastiach včera napadlo až 150 cm snehu.

Hydrológovia očakávajú, že najkritickejšia situácia bude na riekach dnes večer a v noci. Situáciu budeme priebežne sledovať a o všetkom Vás budeme informovať.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Skoro jasno
23 °C / 2 °C
Miroslav
Zajtra
Jasno
25 °C / 6 °C
Vieroslava
Nedeľa
Jasno
24 °C / 7 °C
Benjamín
Pondelok
Skoro jasno, prehánky
23 °C / 10 °C
Hugo
Utorok
Občasný dážď
15 °C / 4 °C
Zita
Streda
Prehánky
17 °C / 1 °C
Richard
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd