Alpy zasiahne snehová kalamita. Napadnúť môžu 2 metre snehu

Peter Minárik

Alpskú oblasť čaká tento víkend mimoriadne intenzívne sneženie, ktoré prinesie desiatky centimetrov snehu. Množstvo snehu spôsobí problémy vo viacerých oblastiach.

Alpskú oblasť už uplynulé dni zasiahlo sneženie, ktoré prinieslo sneh aj ku nám. Toto sneženie však prinieslo len maximálne do 30 cm. Oveľa výdatnejšie sneženie sa čaká od dnes.

Počasie totiž v alpskej oblasti bude pod vplyvom plytkej tlakovej níže a súčasne bude do tejto oblasti zo Stredomoria prúdiť vlhký vzduch.

Príliv vlhkého vzduchu spôsobí, že v Alpách budú vypadávať výdatné zrážky, ktoré by v oblasti mali spôsobiť rozsiahle problémy.

Hranica sneženia by sa mala pohybovať okolo výšky 1000 až 1500 m n.m. Snežiť tak bude predovšetkým vo vyšších oblastiach a sneh, ktorý bude padať bude mokrý a tým pádom veľmi ťažký.

Práve takýto ťažký sneh bude spôsobovať rozsiahle problémy. Pod ťarchou snehu môžu padať konáre a sneh môže lámať stromy. Vyššie položené strediská môže nápor snehu odrezať od sveta a vzrastie aj riziko lavín.

Najintenzívnejšie sneženie sa očakáva na rozhraní talianskych a rakúskych Álp, kde môžu spadnúť až 2 metre snehu. 

Od 100 do 200 cm však môže do nedele večera napadnúť v rakúskych, či v talianskych Alpách. Vo Švajčiarsku sa výška novej snehovej pokrývky bude pohybovať od 50 do 100 cm.

Pozoruhodná je aj rýchlosť pribúdania snehu. Sneh v Alpách bude pribúdať miestami s rýchlosťou 10 cm za hodinu, čo cestári nebudú mať možnosť takúto situáciu zvládnuť.

Počasie tak Alpách nasledujúci víkend dopraje, no žiaľ pre aktuálnu pandémiu koronavírusu sú lyžiarske strediská otvorené len vo Švajčiarsku.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Skoro jasno
23 °C / 2 °C
Miroslav
Zajtra
Jasno
25 °C / 6 °C
Vieroslava
Nedeľa
Jasno
24 °C / 7 °C
Benjamín
Pondelok
Skoro jasno, prehánky
23 °C / 10 °C
Hugo
Utorok
Občasný dážď
15 °C / 4 °C
Zita
Streda
Prehánky
17 °C / 1 °C
Richard
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd