Antónia už zasiahla západnú Európu. Prináša búrky, silný vietor a dážď

Veronika Salayová

V západnej Európe už ovplyvňuje počasie rozsiahla tlaková níž Antonia. Prináša veľmi búrlivé počasie, silný vietor a dážď. Vo Francúzsku, Holandsku, Belgicku, Švajčiarsku a Nemecku už pácha škody. 

Rozsiahla tlaková níž, ktorá dostala pomenovanie Antonia, počas včerajšieho dňa zasiahla Britské ostrovy, ktoré za uplynulé dni zasiahla už v poradí tretia víchrica, pričom Zeynep prepisovala veterné rekordy.

Počas noci sa presúvala viac na východ a zasiahla Francúzsko, Holandsko, Belgicko a aktuálne vyčíňa na území Švajčiarska a Nemecka a začína ovplyvňovať počasie na západe Čiech.

Počas noci už hlásili prvé škody spôsobené najmä silným vetrom ako poškodené autá, strechy a komíny a uzavreté viaceré cesty v dôsledky popadaných stromov najmä vo Francúzsku a Holandsku. V Holandsku dokonca počas včerajšieho večera uzavreli aj diaľnica A20 z dôvodu silných záplav. 

V okrese Osnabrück v Nemecku sa narazili dve autá v dôsledku spadnutého stromu. Vodičov museli so zraneniami previezť do nemocnice. V mnohých nemeckých regiónoch je vážne narušená železničná doprava a mnohé komplikácie na cestách. 

Vietor fúka rýchlosťou až 150 km/h

V Nemecku aktuálne fúka vietor, ktorý presahuje rýchlosť 100 km/h, v nárazoch presahuje až 150 km/h. Doteraz najsilnejšie fúkalo vo Feldbergu na juhu krajiny, kde rýchlosť vetra dosiahla hodnotu 148 km/h. Okrem silného vetra tu úradujú aj búrky, ktoré prinášajú výdatné zrážky.

Antonia priniesla aj nočné búrky, ktoré stále (7.00 hod.) úradujú najmä v Nemecku, kde sa vytvorila mohutná búrková línia. Búrlivo je na krajnom západe Čiech, kde zatiaľ udrelo vyše 100 bleskov. 

Veterné počasie neobíde ani naše územie, pričom vietor od noci silnie aj u nás. Vietor bude akcelerovať okolo poludnia, a to predovšetkým na Záhorí a v oblasti Bratislavy, kde nárazy vetra budú dosahovať rýchlosť 70 až 80 km/h, no rozfúka sa aj na východe. 

Dnes treba byť opatrní. Pozor si treba dať najmä na zaparkované autá pod stromami a opäť môžu nastať aj poruchy v dodávkach elektrickej energie.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Jasno
24 °C / 10 °C
Pankrác
Zajtra
Skoro jasno
24 °C / 7 °C
Servác
Utorok
Jasno
24 °C / 6 °C
Bonifác
Streda
Prehánky
24 °C / 7 °C
Žofia
Štvrtok
Dážď
19 °C / 6 °C
Svetozár
Piatok
Oblačno
20 °C / 5 °C
Gizela
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd