Astronómovia predpovedajú zriedkavú meteorickú búrku v máji. Kedy presne?

Veronika Salayová

Astronómovia predpokladajú, že na konci mája môže dôjsť k zriedkavému vesmírnemu javu − k tzv. meteorickej búrke. O čo vlastne ide a kedy presne tento jav nastane?

Meteorické búrky sú vo svojej podstate nepredvídateľné udalosti, takže neexistuje žiadny spôsob, ako s istotou tvrdiť, či k meteorickej búrke dôjde alebo nie.

Astronómovia však uvádzajú, že k meteorickej búrke by mohlo dôjsť na konci mája, konkrétne v noci z 30. na 31. mája, kedy je šanca 50 : 50. Ak by k takejto búrke došlo, na oblohe bude možné vidieť stovky „padajúcich hviezd“ za hodinu. 

Ak by sa tak stalo, išlo by o najpozoruhodnejšiu astronomickú udalosť za posledné dve desaťročia. Takáto vesmírna udalosť totiž nebola pozorovaná na Zemi viac ako 20 rokov.

Čo je meteorická búrka?

Meteorické roje sa merajú podľa hodinovej rýchlosti Zenitu (ZHR), pričom najlepšie meteorické roje majú ZNR 100. Zriedkavo sa však vyskytnú udalosti, kedy sa ZNR dostane na vyššie číslo, konkrétne nad číslo 1000. V takomto prípade hovoríme o meteorickej búrke. 

Posledná meteorická búrka bola v roku 2001 a od vtedy nebola zo Zeme pozorovaná žiadna. Meteorická búrka Leoníd v roku 2001 trvala niekoľko hodín, ale očakáva sa, že táto búrka bude oveľa kratšia – možno bude trvať len 15 minút – ak vôbec k nejakej meteorickej búrke dôjde.  

Všetko alebo nič

Možná meteorická búrka bude pochádzať z kométy Schwassmann–Wachmann 3 (SW3), ktorá je v procese rozpadu. Kométa 73P je materským telesom meteorického roja Tau Herculis.

„Bude to všetko alebo nič. Ak by sa úlomky z SW3 pri oddeľovaní od kométy pohybovali rýchlosťou vyššou ako 350 kilometrov za hodinu, mohli by sme vidieť peknú meteorickú búrku. Ak by mali úlomky nižšiu rýchlosť, potom z tejto kométy nebudú žiadne meteory,“ uviedol Bill Cooke z NASA. 

Šanca, že meteorickú búrku uvidíme na vlastné oči, je 50-percentná, keďže sa nedá s istotou predvídať. Ostáva len čakať, či ku koncu mája k nej dôjde alebo nie. 

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Občasný dážď
13 °C / -4 °C
Marcel
Zajtra
Prehánky
13 °C / -4 °C
Ervín
Pondelok
Prehánky
13 °C / -3 °C
Slavomír
Utorok
Prehánky
12 °C / -3 °C
Vojtech
Streda
Občasný dážď
13 °C / -2 °C
Juraj
Štvrtok
Občasný dážď
14 °C / -3 °C
Marek
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd