Augustová nočná obloha: Nebude to len o Perzeidoch, ukáže sa viacero planét či kométa

Dominik Cenkner

Aj vy sa radi pozeráte na nočnú oblohu? Nasledujúci článok vám ponúkne viacero tipov, čo by vám nemalo ujsť v priebehu tohto mesiaca.

Najväčšia pozornosť sa v auguste upiera na vrcholiaci roj Perzeíd. Tie môžeme na nočnej oblohe pozorovať od približne tretieho júlového týždňa, ale svoj vrchol dosahujú okolo 11. augusta.

Tento rok sa tak stane v noci z 12. na 13. augusta, okolo 2. hodiny nadránom. V maxime môžeme očakávať až 100 meteorov za hodinu.

Pozorovanie ale bude výrazne rušiť Mesiac. Naša prirodzená družica totiž dosiahne spln o jednu noc predtým, 12. augusta o 03:36.

Perzeidy preto odporúčame pozorovať už v týchto dňoch. Minimálne do soboty tomu bude priať aj prevažne jasná obloha počas nočných hodín.

„K dispozícii“ nebudú len Perzeidy

Pokiaľ nie je meteor príliš rýchly alebo neletí akoby od súhvezdia Perzea, nejde o Perzeid. Pravdepodobne ide o príslušníka iného meteorického roja, keďže je ich teraz v činnosti hneď niekoľko.

Z výdatnejších sú na oblohe v týchto dňoch činné napríklad Kappa Cygnidy či Severné a Južné Delta Aquaridy. V priebehu augusta však môžeme pozorovať aj viacero planét. Doslova kráľovať im bude Saturn.

Nočnej oblohe bude vládnuť Saturn

V nedeľu 14. augusta sa dostane do opozícii so Slnkom. Zároveň bude aj najbližšie k Zemi. Na nočnej oblohe ho budeme môcť pozorovať po celú noc, maximálne  25° nad juhom.

A v súvislosti so Saturnom pre vás máme aj ďalší tip. Už malý ďalekohľad vám ukáže jeho prstenec i najjasnejší z jeho mesiacov - Titan.

Ďalšie planéty a kométa

Po väčšinu noci, okrem večera, je dobre pozorovateľný Jupiter. Ten sa dostane do opozície so Slnkom až koncom septembra.

Mars sa bude ukazovať v druhej polovici noci. Pri dobrých podmienkach budeme môcť aj s malým ďalekohľadom pozorovať jeho polárnu čiapočku a jeho jasné albedové útvary.

Na záver ešte krátko o Venuši. Tú budeme môcť pozorovať ráno nad východným obzorom.

Ak sa vám ponuka máli, sledovať môžete aj jednu kométu. Tá má označenie C/2017 K2 (PanSTARRS) a prechádza zo súhvezdia Hadonos do Škorpióna v blízkosti hviezdokopy M107. Hľadať ju môžeme pod hviezdou Antares.

So svojimi úlovkami sa môžete pochváliť

Na záver len pripomíname, že ak sa vám podarí zachytiť, či už vo forme fotografie alebo videa, niečo zaujímavé s počasím či astronómiou, určite nám to pošlite.

Môžete tak urobiť napr. prostredníctvom tohto odkazu.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Polooblačno
13 °C / 0 °C
Marek
Zajtra
Skoro jasno
16 °C / -2 °C
Jaroslava
Sobota
Polooblačno
20 °C / 1 °C
Jaroslav
Nedeľa
Skoro jasno
23 °C / 4 °C
Jarmila
Pondelok
Jasno
25 °C / 7 °C
Lea
Utorok
Jasno
26 °C / 7 °C
Anastázia
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd