Babie leto bude pokračovať, no bude „kostrbaté“

Peter Minárik

Už niekoľko dní panuje na našom území príjemné, stabilné počasie, ktoré prináša minimum zrážok. Babie leto bude v našej oblasti pokračovať, no neprinesie príliš slnečné počasie. Nehrozia však ani výraznejšie zrážky.

Počas septembra sme na našom území zaznamenali príliš chladné počasie, ktoré zapríčinil vpád chladného studeného vzduchu od severu. Prvý sneh prišiel aj mimo Vysokých Tatier a napadol napríklad na Malej či Veľkej Fatre. Na Lomnickom štíte sa stále nachádza okolo 53 cm snehu, no v porovnaní so septembrom, kedy tu ležalo až cez 80 cm, je to celkom značný úbytok.

Topenie snehu na horách, ktoré zapríčinil príchod babieho leta, bude pokračovať. Ustálené stabilné počasie síce čaká naše územie aj nadchádzajúce dni, ale stabilné neznamená aj pekné počasie.

V nadchádzajúcich dňoch síce teda bude pokračovať babie leto, ale obloha bude zahalená oblačnosťou. Vyskytovať sa dokonca môžu aj slabšie zrážky.

Počasie bude pod vplyvom tlakovej výše

Aj v nadchádzajúcich dňoch bude počasie na našom území ovplyvňovať tlaková výš. Jej stred sa bude nachádzať nad východnou Európou, pričom do našej oblasti bude po jej okraji prúdiť teplejší a vlhší vzduch.

Práve ten spôsobí, že bude dochádzať k častej tvorbe hmly a nízkej oblačnosti, ktorá sa na našom území môže udržať aj po celý deň.

Pred nami sú dva prevažne oblačné a zamračené dni. Zrážky, ktoré sa však budú vyskytovať, budú slabé, a to len v podobe prehánok či mrholenia. Maximálne teploty by mali byť nižšie a pohybovať sa budú len v intervale +12 až +18 °C.

Budúci týždeň bude slnečnejšie a teplejšie

Zmena počasia, a to pomerne príjemná, by mala na našom území nastať v priebehu budúceho týždňa. Počasie totiž bude aj naďalej pod vplyvom tlakovej výše, no stred sa bude nachádzať už priamo nad našou oblasťou, čím sa zastaví príliv vlhšieho vzduchu, ktorý spôsoboval hmlu a nízku oblačnosť.

Na našom území by malo zavládnuť prevažne slnečné a veľmi teplé počasie. Maximálne teploty by sa mali začať šplhať na +15 až +23 °C. Takéto teploty sú na súčasnú ročnú dobu pomerne nadpriemerné. Teplý charakter počasia by mal vydržať až do konca budúceho týždňa.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Prehánky, búrky
23 °C / 5 °C
Hermína
Zajtra
Prehánky, búrky
24 °C / 6 °C
Monika
Streda
Prehánky
21 °C / 4 °C
Ingrida
Štvrtok
Polooblačno
23 °C / 6 °C
Roland
Piatok
Oblačno
23 °C / 4 °C
Viktória
Sobota
Polooblačno
24 °C / 5 °C
Blažena
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd