Babie leto na Slovensku končí. Blíži sa výdatnejší dážď a ochladenie

Peter Minárik

Slovensko už niekoľko dní sužuje stabilné a teplé počasie. Panuje na našom území neskoré babie leto, ale to sa už čoskoro zmení. V pondelok večer dôjde k výraznej zmene, ktorá prinesie na naše územie výdatnejšie zrážky a predovšetkým prudké ochladenie.

Uplynulé dni panovalo na našom území ustálené, prevažne jasné až polojasné počasie bez zrážok s mimoriadne vysokými teplotami, no to sa čoskoro skončí. Čaká nás zvrat v počasí a zrážky spolu s ochladením.

Neskoré Babie leto skončí v pondelok

Počasie na Slovensku ako aj v mnohých častiach Európy už niekoľko dní ovplyvňuje rozsiahla tlaková výš, ktorá sa nachádza nad východnou Európu a ovplyvňuje počasie hneď v niekoľkých krajinách.

Súčasne však po zadnej strane tejto tlakovej výše prúdi do Európy veľmi teplý vzduch od juhu vďaka čomu zažívame nadpriemerne teplé počasie a neskoré Babie leto.

To by však malo na našom území skončiť už v pondelok a následne sa charakter počasia zásadne zmení.

Počasie pod vplyvom tlakovej níže

Počas utorka začne počasie na našom území ovplyvňovať tlaková níž, ktorá sa zo severného Jadranu začne presúvať cez Maďarsko smerom k severovýchodu, kde sa začne vypĺňať.

S touto tlakovou nížou bude súvisieť front, ktorý bude postupovať priamo cez naše územie a prinesie zrážky.

Už v noci na pondelok sa nad naše územie začnú nasúvať zrážky od juhozápadu. Postupne sa tak rozprší na celom našom území. Vo výškach sa však ochladí a od nadmorskej výšky zhruba 1300 metrov sa môžu objaviť aj zrážky snehové.

Okrem zrážok však treba na našom území počítať aj s ochladením. Na príjemné teploty, ktoré máme na našom území teraz môžete zabudnúť. V každom prípade aktuálne teploty sú na súčasnú ročnú dobu neobvykle vysoké.

Od utorka nás čakajú maximálne teploty, ktoré sa budú pohybovať v rozmedzí +5 až +11 °C, iba na juhozápade Slovenska by mohlo byť o čosi teplejšie.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Občasný dážď
13 °C / -4 °C
Marcel
Zajtra
Prehánky
13 °C / -4 °C
Ervín
Pondelok
Prehánky
13 °C / -3 °C
Slavomír
Utorok
Prehánky
12 °C / -3 °C
Vojtech
Streda
Občasný dážď
13 °C / -2 °C
Juraj
Štvrtok
Občasný dážď
14 °C / -3 °C
Marek
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd