Babiemu letu dnes dáme zbohom. Vrátia sa ešte slnečné a teplé jesenné dni?

Dominik Cenkner

Máme za sebou sériu stabilného a teplého počasia, ktorú v jeseni označujeme známym pojmom - babie leto. Lenže všetko má svoj začiatok a koniec a platí to aj v tomto prípade.

V priebehu uplynulej noci cez našu oblasť ďalej na juhovýchod postúpil studený front, ktorý bol navyše spojený s tlakovou nížou so stredom nad Barentsovým morom. To prinieslo pokles nočných teplôt, ktoré miestami dosiahli len na približne +5 °C.

Počas nasledujúcich hodín sa k nám za týmto studeným frontom od severozápadu rozšíri okraj tlakovej výše. Aké počasie nás teda dnes čaká?

Streda prinesie premenlivú, na juhu prevažne malú oblačnosť. Na severe sa ojedinele vyskytnú slabé prehánky, ktoré budú od výšky cca 1500 metrov snehové.

Zrána sa ojedinele budú tvoriť hmly. Na cestách preto jazdite opatrne.

Dnes v najteplejších lokalitách cez +20 °C

Maximálna denná teplota sa dnes bude pohybovať v rozmedzí od +16 °C do +21 °C. Na severe ale bude chladnejšie.

Týkať sa to bude najmä Žilinského kraja a severovýchodu Slovenska. Tam teploty vystúpia len od +10 °C do +15 °C.

Dnes nás potrápi aj silnejší vietor. Fúkať bude zo severozápadu až severu s rýchlosťou od 3 do 8 m/s, v nárazoch miestami okolo 14 m/s, čo je približne 50 km/h. Len na niektorých miestach Banskobystrického kraja sa očakáva slabý vietor.

Zvlášť si dajte pozor na horách. Nad pásmom lesa bude fúkať prudký až búrlivý vietor.

Ako naznačuje nadpis článku, babiemu letu dáme na čas opäť zbohom. V ďalších dňoch sa ochladí, keď teploty vystúpia do +16 °C. Miestami sa vyskytnú prehánky i dážď, najmä v sobotu s nimi treba počítať na viacerých miestach.

Počasie by sa mohlo zmeniť až v pondelok. Medzi oblasťou nízkeho tlaku nad západnou Európou a oblasťou vyššieho tlaku nad juhovýchodnou časťou kontinentu k nám bude od juhozápadu prúdiť teplý vzduch. To by malo teploty opäť zdvihnúť až na +22 °C.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Skoro jasno
16 °C / -2 °C
Jaroslava
Zajtra
Polooblačno
20 °C / 1 °C
Jaroslav
Nedeľa
Skoro jasno
23 °C / 4 °C
Jarmila
Pondelok
Jasno
25 °C / 7 °C
Lea
Utorok
Jasno
26 °C / 7 °C
Anastázia
Streda
Jasno
26 °C / 6 °C
Sviatok práce
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd