Balkán čakajú extrémne zrážky. Spadnúť môže až 400 mm zrážok

Veronika Salayová

Balkán sa pripravuje na extrémne počasie. Do oblasti totiž mieria výdatné zrážky, ktorých bude enormné množstvo. Do nedele môže spadnúť až 400 mm zrážok a k zrážkam sa pridá aj búrlivý vietor. 

Balkán čaká v nadchádzajúcich dňoch mimoriadne daždivé počasie so silným vetrom. V tejto oblasti nie je núdza o zrážky, no ďalšie veľmi výdatné lejaky sú už na obzore.

Po veľmi daždivom novembri a decembri bol aj január bohatý na zrážky. Napríklad chorvátsky Split už prekonal priemer za celý január a výdatné dažde ešte len prídu.

Do nedele totiž môže spadnúť v niektorých lokalitách Balkánu až do 400 mm zrážok. Najviac zrážok spadne na juhu Chorvátska, v Bosne a Hercegovine, Čiernej Hore, Albánsku a severovýchodnom Grécku. Takéto množstvo výdatných zrážok môže spôsobiť rozsiahle záplavy. 

Akumulovaný úhrn zrážok. Zdroj: iMeteo
Akumulovaný úhrn zrážok. Zdroj: iMeteo

Vietor dosiahne rýchlosť až 100 km/h

Azda najvýraznejšou črtou počasia na Jadrane bude okrem veľmi výdatných zrážok aj silný vietor, ktorý môže v nárazoch presiahnuť hranicu 100 km/h. Vetry zároveň zdvihnú vysoké vlny, ktoré prinesú množstvo problémov v námornej doprave. Očakávajú sa lokalizované záplavy nižších častiach pobrežia.

Už v stredu miestami spadne viac ako 50 litrov zrážok na meter štvorcový a fúkať bude búrlivý vietor, ktorý môže dosiahnuť rýchlosť až 100 km/h. Pršať bude aj v ďalších dňoch a zároveň sa bude ochladzovať, takže hranica sneženia bude klesať a sneh sa objaví aj v nižšie položených oblastiach. 

Balkán tak čakajú nasledujúce dni s veľmi nepriaznivým počasím. Zrážky môžu spôsobovať rozsiahle záplavy a búrlivý vietor môže viesť k mnohým materiálnym škodám vrátane popadaných stromov či rozsiahlych výpadkov elektrickej energie. 

Vo viacerých balkánskych krajinách sú platnosti najvyššie výstrahy pred extrémnymi zrážkami a búrlivým vetrom. 

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Skoro jasno
23 °C / 2 °C
Miroslav
Zajtra
Jasno
25 °C / 6 °C
Vieroslava
Nedeľa
Jasno
24 °C / 7 °C
Benjamín
Pondelok
Skoro jasno, prehánky
23 °C / 10 °C
Hugo
Utorok
Občasný dážď
15 °C / 4 °C
Zita
Streda
Prehánky
17 °C / 1 °C
Richard
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd