Blíži sa ďalšia búrka. Vietor Wiltrud dorazí v piatok

Blíži sa ďalšia búrka. Vietor Wiltrud dorazí v piatok
Peter Minárik

Európu už niekoľko týždňov doslova bičuje nepriaznivé veterné počasie, ktoré trápi predovšetkým severozápad Európy a tomuto nie je koniec. Do Európy mieri ďalšia búrka. Ktoré oblasti zasiahne a čo prinesie ?

Vietor v nasledujúcich hodinách na našom kontinente opäť zosilnie a potrápi mnohé oblasti Európy, no hneď na úvod treba povedať, že vietor bude slabší ako pri víchrici Sabine spred dvoch týždňov, no zároveň na našom území o čosi silnejší ako počas víkendovej víchrice Victoria, ktorá počasie na našom území takmer neovplyvnila, no potrápila napríklad Nemcov. 

Najsilnejší vietor by mal opäť fúkať na Britských ostrovoch, ktoré sa ešte nevysporiadali s následkami búrky Dennis (u nás Victoria), ktorá prinieslo na Britské ostrovy okrem silného vetra aj rozsiahle povodne, pri ktorých hladiny riek dosahovali predovšetkým vo Walese úroveň 40-ročnej vody.

Uplynulá búrka Dennis/Victoria bola aj z meteorologickej stránky niečim výnimočná. Tlak v strede tejto tlakovej níže poklesol na 920 hPa, čo je druhá najnižšia hodnota zaznamenaná nad Atlantikom vôbec. Do absolútneho rekordu chýbalo okolo 7 hPa.

Dennis/Victoria sa stáva pomaly minulosťou, nakoľko tlaková níž sa vypĺňa a nad Atlantikom sa prehlbuje nová tlaková níž, ktorú Inštitút meteorológie v Berlíne, ktorý dáva názvy tlakovým útvarom pomenoval ako Wiltrud

Wiltrud už dnes zasiahne Britské ostrovy, Francúzsko, či Holandsko, kde môže vietor dosahovať nárazy až okolo 100 km/h. Popoludní začne vietor silnieť aj v Nemecku.

V priebehu zajtrajšieho rána začne vietor silnieť aj v susednom Česku a u nás. U nás bude najsilnejšie fúkať na hrebeňoch Tatier, kde nárazy vetra môžu dosahovať rýchlosť až 130 km/h, no rozfúka sa aj v nižších polohách a to predovšetkým na západe Slovenska.

Vietor by mal byť najsilnejší predovšetkým na krajnom juhozápade, vrátane Bratislavy, kde môžu nárazy vetra dosahovať rýchlosť v piatok počas dňa okolo 90 km/h.

Pred blížiacim sa vetrom sa treba mať na pozore, ale počasie nespôsobí rozsiahlejšie problémy ako pri víchrici Petra, či Sabine.  Viac o situácii v jednotlivých okresoch Slovenska nájdete TU.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Polooblačno
20 °C / 1 °C
Jaroslav
Zajtra
Skoro jasno
23 °C / 4 °C
Jarmila
Pondelok
Jasno
25 °C / 7 °C
Lea
Utorok
Jasno
26 °C / 7 °C
Anastázia
Streda
Jasno
26 °C / 6 °C
Sviatok práce
Štvrtok
Skoro jasno, búrky
26 °C / 7 °C
Žigmund
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd