Blíži sa ďalšia víchrica. Zasiahne aj Slovensko

Blíži sa ďalšia víchrica. Zasiahne aj Slovensko
Peter Minárik

Víchrica Petra len v uplynulých dňoch narobila na našom území množstvo škôd a už je na obzore ďalšia víchrica. Tá sa preženie mnohými štátmi Európy a nevyhne sa ani nášmu územiu.

Víchrica Petra v uplynulých dňoch potrápila naše územie a zamestnala predovšetkým hasičov a energetikov. Tí si môžu počas víkendu vydýchnuť, ale v pondelok budú v pohotovosti opäť. Zasiahne nás totiž ďalšia víchrica.

Nebezpečná situácia

Situácia v Európe  bude nasledujúce dni mimoriadne zaujímavá. Cez Škótsko a Severné more postúpi nad Fínsko výrazná tlaková níž, ktorá sa bude prehlbovať. V jej strede poklesne tlak až pod 950 hPa, čo sú veľmi výrazné hodnoty. Súčasne sa však nad Španielskom bude nachádzať výrazná tlaková výš a práve rozdiel tlaku medzi týmito dvoma útvarmi prinesie do Európy veľmi silný vietor.

rozloženie tlakových útvarov
rozloženie tlakových útvarov

Rozdiel tlaku medzi tlakovou nížou a výšou môže byť až okolo 100 hPa. Takýto výrazný tlakový gradient vie zapríčiniť veľmi veterné počasie. Napríklad nemeckí meteorológovia upozornili, že podľa aktuálnych predpovedí bude rozdiel tlaku medzi Hamburgom, na severe Nemecka a Mníchovom na juhu Nemecka až 28 hPa.

Pre porovnanie pri orkánoch Cyril a Emma to bolo 20 hPa a pri orkánoch Xaver, či Friederike, ktoré napáchali veľké škody to bolo okolo 15 hPa.

Najskôr Britské ostrovy, potom Európa

V strehu sú už Britské ostrovy, ktoré očakávajú príchod veternej búrky počas víkendu. Meteorológovia očakávajú veľmi veterné počasie s nárazmi vetra až okolo 150 km/h a silný dážď. Búrku pomenovali ako Ciara.

V nedeľu dorazí veterné počasie do oblasti Beneluxu a v noci na pondelok začne silný vietor ovplyvňovať počasie v strednej Európe.

V Nemecku a v Česku by sa nárazy vetra v nižších polohách mali pohybovať okolo 100 až 120 km/h, pričom na horách to bude ešte viac. Vietor tak môže byť silnejší ako pri nedávnej víchrici Petra.

U nás začne vietor silnieť taktiež v noci na pondelok, pričom najsilnejší vietor bude na horách, kde môže dosahovať nárazy až okolo 130 km/h.

Silný vietor sa očakáva aj v nižších polohách a to najmä v druhej polovici pondelka. Nárazy sa môžu pohybovať až okolo 90 km/h. V pondelok tak treba byť ostražitý a pripraviť sa opäť na veterné počasie, ktoré zotrvá až do stredy.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Občasný dážď
13 °C / -4 °C
Marcel
Zajtra
Prehánky
13 °C / -4 °C
Ervín
Pondelok
Prehánky
13 °C / -3 °C
Slavomír
Utorok
Prehánky
12 °C / -3 °C
Vojtech
Streda
Občasný dážď
13 °C / -2 °C
Juraj
Štvrtok
Občasný dážď
14 °C / -3 °C
Marek
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd