Blíži sa k nám kométa PANSTARRS. Ako a kedy ju pozorovať?

Veronika Salayová

Počas júla je možné na oblohe pozorovať jednu z najvzdialenejších komét, ktorá sa k nám približuje každým dňom viac a viac. Kedy sa kométa PANSTARRS k nám najviac priblíži a kde ju na oblohe hľadať? 

Jedna z najvzdialenejších známych aktívnych komét, aké boli kedy spozorované, sa budúci týždeň najbližšie priblíži k Zemi. Kométa PANSTARRS, označovaná aj ako K2, ktorú Hubble prvýkrát spozoroval v roku 2017, mieri k našej Zemi. 

Za posledných päť rokov sa kométa PANSTARRS neustále pohybuje smerom k Zemi a o pár dní sa priblíži na najkratšiu vzdialenosť. K našej planéte sa najviac priblíži budúci štvrtok 14. júla, kedy bude od nás vzdialená 270 miliónov kilometrov, avšak je dostatočne veľká na to, aby sa dala pozorovať. 

Kométu PANSTARRS je dokonca možné vidieť už aj v týchto dňoch. Je viditeľná pri pohľade juhozápadným smerom vo výške 45° nad obzorom. Vzhľadom na jeho súčasnú veľkosť je PANSTARRS viditeľná iba pri fotografovaní s dlhou expozíciou.

Kométa je tak viditeľná každú noc o hocikoľkej hodine. O týždeň sa k nám priblíži na najkratšiu vzdialenosť.

Ako kométu pozorovať?

Ide o pomerne veľkú kométu, dokonca jednu z najväčších známych komét. Jadro kométy sa odhaduje na veľkosť do 160 km a chvost kométy sa pohybuje v rozmedzí od 130 000 až 800 000 kilometrov. Počas svojho najväčšieho priblíženia sa rozjasní na magnitúdu 8 alebo 7 (čím nižšie číslo, tým jasnejšie).

Táto svietivosť však bude podľa EarthSky pravdepodobne príliš malá na to, aby túto kométu bolo možné vidieť voľným okom. Určite však bude dobre pozorovateľná ďalekohľadom. 

Ak však nemáte ďalekohľad a aj napriek tomu by ste radi kométu pozorovali, môžete ju sledovať naživo prostredníctvom Virtual Telescope Project, ktorý toto priblíženie bude naživo vysielať 14. júla o 18:15 ET. 

Pôjde o veľkolepú udalosť aj pre astronómov. Blížiace sa priblíženie kométy im totiž ponúka dobrú príležitosť zmerať, aké veľké jadro kométa v skutočnosti má a aké má presné parametre. 

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Skoro jasno
16 °C / -2 °C
Jaroslava
Zajtra
Polooblačno
20 °C / 1 °C
Jaroslav
Nedeľa
Skoro jasno
23 °C / 4 °C
Jarmila
Pondelok
Jasno
25 °C / 7 °C
Lea
Utorok
Jasno
26 °C / 7 °C
Anastázia
Streda
Jasno
26 °C / 6 °C
Sviatok práce
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd