Blíži sa k nám obrovský asteroid. Jeho prelet môžeme sledovať ďalekohľadom

Veronika Salayová

O niekoľko dní preletí okolo Zeme z bezpečnej vzdialenosti asteroid z dĺžkou približne 1 kilometer. Milovníci vesmírnych úkazov môžu jeho prelet pozorovať aj ďalekohľadom. 

Asteroid s označením 1994 PC1 preletí okolo Zeme vo vzdialenosti 1,93 milióna kilometrov k Zeme, čo je zhruba 5,15-krát viac, ako je vzdialenosť Mesiaca.

Ide o bezpečnú vzdialenosť od Zeme, čiže prípadná kolízia so Zemou nehrozí, ubezpečuje NASA. 

Tento obrovský asteroid sa k našej planéte najviac priblíži 18. januára o 22.51 hod. Objekt sa bude pohybovať závratnou rýchlosťou 19,56 km/s.

Vzdialenosť a trasa asteroidu 1994 PC1. Zdroj: NASA
Vzdialenosť a trasa asteroidu 1994 PC1. Zdroj: NASA

Jeho svietivosť bude nízka

Tento vesmírny objekt je dosť veľký a pomerne blízko na to, aby sme ho mohli pozorovať zo Zeme. Asteroid bude vyzerať ako hviezda na oblohe, avšak bude príliš tmavý na to, aby ho bolo možné vidieť voľným okom.

Jeho blízky prelet však bude možné 18. januára v nočných hodinách pozorovať ďalekohľadmi, a tak všetci milovníci a nadšenci vesmírnych javov si tak môžu prísť na svoje.

Ak túto príležitosť premeškáte, ďalšia sa naskytne až o niekoľko desiatok rokov a zrejme drvivá väčšina z nás sa ho ani nedočká.

Asteroid 1994 PC1 najbližšie okolo Zeme preletí 18. januára 2105 v približne rovnakej vzdialenosti ako teraz.

Asteroid 1994 PC1 objavil v roku 1994 astronóm Robert McNaught z observatória Siding Spring Observatory v Austrálii. Zistil, že tento asteroid už okolo našej planéty prechádzal, a to naposledy v 17. januára 1933. 

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Skoro jasno
16 °C / -2 °C
Jaroslava
Zajtra
Polooblačno
20 °C / 1 °C
Jaroslav
Nedeľa
Skoro jasno
23 °C / 4 °C
Jarmila
Pondelok
Jasno
25 °C / 7 °C
Lea
Utorok
Jasno
26 °C / 7 °C
Anastázia
Streda
Jasno
26 °C / 6 °C
Sviatok práce
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd