Blíži sa k nám obrovský asteroid. O pár dní okolo nás preletí

Veronika Salayová

K Zemi sa opäť blíži asteroid, tentoraz však vesmírny objekt bude dosahovať veľkosť vyše 150 m v priemere. Kedy presne okolo nás preletí?

Asteroidy pravidelne križujú obežnú dráhu Zeme. Tieto stretnutia sú vo väčšine prípadov pre ľudstvo úplne neškodné a väčšina vesmírnych objektov preletí okolo nás v bezpečnej vzdialenosti.

Existujú však aj asteroidy, ktoré by sa mohli nebezpečne priblížiť k Zemi, a preto ich vesmírna agentúra NASA pozorne sleduje pre prípad, že by jeden z týchto kúskov opustil svoju trajektóriu a zrazil sa so Zemou.

Jedným z tých asteroidov, ktoré NASA sleduje, je asteroid s názvom 2008 RW. Tento potenciálne nebezpečný asteroid preletí okolo Zeme za menej ako dva týždne. 

Tento vesmírny objekt už obletel okolo nás, avšak jeho terajší prelet bude bližší ako kedykoľvek predtým.

Kedy asteroid preletí? 

Nad hlavami nám asteroid 2008 RW preletí v noci z 12. na 13. septembra okolo 2.00 hod. vo vzdialenosti 6,7 milióna kilometrov od Zeme.

Podľa NASA preletí okolo Zeme v bezpečnej vzdialenosti a kolízia so Zemou nehrozí. Ak by asteroid 2008 RW hypoteticky zasiahol Zem, mohol by spôsobiť obrovské škody. Tento scenár však, našťastie, nehrozí. 

Asteroid sa bude pohybovať rýchlosťou 10 km/s. Presná veľkosť asteroidu nie je jasná, ale odhaduje sa, že meria od 73 do 164 m v priemere.

Najbližšie sa dostane do podobnej blízkosti k našej planéte 11. septembra 2036, kedy okolo nás preletí vo vzdialenosti približne 6,9 ​​milióna kilometrov.

 

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Polooblačno
13 °C / 0 °C
Marek
Zajtra
Skoro jasno
16 °C / -2 °C
Jaroslava
Sobota
Polooblačno
20 °C / 1 °C
Jaroslav
Nedeľa
Skoro jasno
23 °C / 4 °C
Jarmila
Pondelok
Jasno
25 °C / 7 °C
Lea
Utorok
Jasno
26 °C / 7 °C
Anastázia
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd