Blíži sa studený front. Môže priniesť aj búrky

Peter Minárik

V noci začne počasie na našom území ovplyvňovať studený front, ktorý sa postará o zmenu počasia. Prechod frontu môže priniesť aj búrky.

Už v noci sa charakter počasia výrazne zmení. Postará sa o to studený front za ktorým k nám bude už zajtra prenikať studený vzduch, vďaka čomu sa ochladí. 

Studený front aktuálne postupuje cez Nemecko, Poľsko a Česko smerom na východ.

Prechod studeného frontu prináša aj búrky. Vo Francúzsku, vo Švajčiarsku, či v Nemecku sa dnes vyskytlo už niekoľko stoviek bleskov. 

Studený front totiž oddeľuje dve teplotne rozdielne vzduchové hmoty. Naše územie sa ešte teraz nachádza v teplom prúdení, no za studeným frontom sa natláča studený vzduch od severozápadu.

Práve teplotný kontrast týchto vzduchových hmôt prináša aj búrky. Za studeným frontom preniká studený vzduch, čím sa vzduch ochladí a uvoľnené teplo stúpa nahor a vytvára podmienky pre vznik búrok.

Búrky, ktoré sa vyskytli dnes západne od nás nepriniesli výraznejšie nebezpečné javy. 

Búrky sa môžu počas nasledujúcej noci vyskytnúť aj na našom území.

Mohlo by sa tak stať medzi polnocou a nasledujúcim ránom. Pri prechode studeného frontu bude silnieť vietor, ktorý bude na západe dosahovať aj nárazy o sile 30 m/s.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Skoro jasno
11 °C / -5 °C
Jozef
Zajtra
Skoro jasno
14 °C / -6 °C
Víťazoslav
Štvrtok
Občasný dážď
16 °C / -2 °C
Blahoslav
Piatok
Zamračené
14 °C / 2 °C
Beňadik
Sobota
Občasný dážď
14 °C / 2 °C
Adrián
Nedeľa
Dážď
11 °C / 2 °C
Gabriel
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd