Blíži sa teplotný šok. Vráti sa zimné počasie a na sever aj sneženie

Peter Minárik

Slovensko zažíva veľmi teplé počasie, ktoré prináša teploty siahajúce až k +25 °C. Toto všetko však skončí. Cez Veľkú noc sa citeľne ochladí a z takmer letného počasia sa dostaneme do zimného počasia.

Záver marca prináša na naše územie nadpriemerne vysoké teploty, ktoré počas dnešného dňa takmer prekonali hranicu +25 °C. Tá je stanovená na hodnote +25 °C a v Prievidzi sa dnes o 16:00 dostala teplota na +24,7 °C. Od prvého letného dňa nás tak delili len tri desatiny stupňa.

Letný deň však môžeme zažiť už vo štvrtok, kedy by malo byť na našom území najteplejšie a teploty sa môžu dostať aj cez spomínanú hranicu pre letný deň +25 °C.

Do našej oblasti totiž bude vrcholiť príliv mimoriadne teplého vzduchu od juhu po zadnej strane tlakovej výše, ktorej stred sa bude nachádzať nad východným Balkánom.

Veľký piatok prinesie veľké ochladenie

Vo štvrtok si užite teplý a slnečný deň, pretože už v piatok príde k zásadnej zmene v charaktere počasia, ktorá sa udrží v našej oblasti niekoľko nasledujúcich dní.

Cez naše územie totiž začne postupovať studený front za ktorým k nám od severu prenikne veľmi chladný, pôvodom arktický vzduch.

V piatok sa postupne na celom našom území zamračí a najmä na severe a východe Slovenska sa budú vyskytovať aj prehánky, či dokonca slabšie búrky.

Teploty sa však oproti štvrtku prepadnú. Zatiaľ čo vo štvrtok bude na našom území od +18 do +25 °C, tak v piatok bude už len od +6 °C na severe do +17 °C na juhu.

Bude ešte chladnejšie

Trend ochladzovania bude pokračovať aj v nasledujúcich dňoch. V sobotu sa maximálne teploty budú pohybovať už len od +2 do +7 °C, na juhu do +12 °C. 

Ochladenie sa však prejaví aj na poklese hranice sneženia. Tá sa dostane na výšku zhruba 500 m n.m. Do oblastí severného Slovenska sa tak po veľmi teplých dňoch vrátia snehové vločky.

Vývoj na nasledujúce dni pritom nenaznačuje výraznejšie otepľovanie. Viac o vývoji na nasledujúce dni si môžete pozrieť tu.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Skoro jasno
23 °C / 2 °C
Miroslav
Zajtra
Jasno
25 °C / 6 °C
Vieroslava
Nedeľa
Jasno
24 °C / 7 °C
Benjamín
Pondelok
Skoro jasno, prehánky
23 °C / 10 °C
Hugo
Utorok
Občasný dážď
15 °C / 4 °C
Zita
Streda
Prehánky
17 °C / 1 °C
Richard
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd