Blížia sa mrazy a možné je aj výdatné sneženie

Peter Minárik

Na začiatku budúceho týždňa by sa v našej oblasti malo opäť výrazne ochladiť. Prenikne k nám studený vzduch, ktorý prinesie mrazivé dni a dnes ešte nie je vylúčené ani výraznejšie sneženie.

Aktuálne teploty, ktoré panujú na našom území sa pohybujú vysoko nad hranicou dlhodobého normálu. Teploty počas popoludnia sú aj o 5 °C vyššie ako je na súčasnú ročnú dobu bežné, no vyzerá to tak, že nás čaká ďalší vpád veľmi studeného vzduchu.

Prenikne k nám arktický vzduch

Cez víkend bude počasie na našom území ovplyvňovať teplý front, ktorý na naše územie prinesie sychravé, novembrové počasie. Víkend bude oblačný až zamračený a upršaný. Snežiť bude len v najvyšších horských polohách.

Na konci víkendu však príde zmena, ktorú už naplno pocítime počas pondelka.

Nad Ruskom sa usadí oblasť nízkeho tlaku a súčasne sa nad Škandináviu z Atlantiku nasunie tlaková výš. Medzi týmito dvoma tlakovými útvarmi prenikne do našej oblasti od severu veľmi studený vzduch.

 

Mrazy sú isté, môže prísť aj výdatné sneženie

Situácia na začiatku týždňa bude mimoriadne zaujímavá. Už sa totiž budeme nachádzať v chladnejšom vzduchu, ktorý prinesie v pondelok denné teploty na severe len slabo nad nulou a počas noci na utorok už bude mrznúť na celom našom území, no situácia v pondelok a v utorok ešte rozhodne jasná nie je.

Niektoré behy numerických modelov totiž kalkulujú s variantou, že z Jadranu nad Pobaltie bude smerovať tlaková níž. Poloha a trasovanie tejto tlakovej níže nie je rozhodne ešte dnes jasná. Ak by smerovala severnou dráhou, s čím počíta napríklad numerický model ECMWF, tak v utorok nás čaká nielen studený, ale aj poriadne zasnežený deň.

Snežiť by mohlo aj v nížinách a to pomerne výdatne. Pravdepodobnosť tejto situácie je však aktuálne okolo 40 %.

So 60 % pravdepodobnosťou to však aktuálne vyzerá tak, že začiatok týždňa by sa mal niesť v znamení oblačného až zamračeného počasia, pričom na juhu sa môžu vyskytnúť aj slabšie zrážky.

Od stredy by sa potom malo vyjasňovať, no teploty budú ešte viac klesať.

 

Začiatok týždňa k nám teda takmer určite prinesie ochladenie, no je možné, že aj sneženie. Situáciu upresníme v nasledujúcich hodinách.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Oblačno
18 °C / 2 °C
Soňa
Zajtra
Skoro jasno
23 °C / 2 °C
Miroslav
Sobota
Jasno
25 °C / 6 °C
Vieroslava
Nedeľa
Jasno
24 °C / 7 °C
Benjamín
Pondelok
Skoro jasno, prehánky
23 °C / 10 °C
Hugo
Utorok
Občasný dážď
15 °C / 4 °C
Zita
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd