Bratislava hlási rekordné teplo. Za 30 minút za oteplilo až o 10 °C. Dnes môžu padať rekordy

Peter Minárik

Slovensko zažije nadchádzajúce hodiny mimoriadne teplé počasie. Dnešné ráno začalo skutočne nezvyčajne, keď sa v Bratislave oteplilo len v priebehu 30 minút až o neuveriteľných 10 °C.

Mimoriadne teplý Silvester máme pred sebou, ktorý prinesie odmäk na takmer celé naše územie. Výnimkou môže byť len oblasť východného Slovenska, kde sa teploty ešte môžu udržiavať aj pod nulou.

Iný príbeh sa však píše na západe Slovenska. Tu došlo v ranných hodinách doslova k nezvyčajnému otepleniu po tom ako sa rozrušila inverzná vrstva.

Oteplenie až nad +10 °C

V Bratislave dnes ráno došlo k nezvyčajnej udalosti. V priebehu niekoľkých minút sa začalo nezvyčajne rýchlo otepľovať.

Zatiaľ čo o 7:00 ukazoval teplomer na bratislavskom letisku ešte teplotu +1,9 °C, tak o hodinu neskôr o 8:00 bolo už +12,0 °C a aktuálne ukazuje teplomer +12,4 °C.

K najväčšiemu otepleniu však došlo len v priebehu zhruba 30 minút, kedy sa oteplilo o 10 °C, čo je skutočne nezvyčajné.

zdroj: SHMÚ
zdroj: SHMÚ

Nad západné Slovensko už od včerajšieho dňa za teplým frontom prúdi veľmi teplý vzduch, ktorý sa však zatiaľ udržoval len vo vyšších vrstvách atmosféry. V priebehu rána došlo k rozrušeniu inverznej vrstvy, čo spôsobilo, že sa teplý vzduch prepadol aj do nižších vrstiev a prudko sa oteplilo.

Atak až na +18 °C

Počas dnešného dňa by pritom na krajnom západe, predovšetkým v oblasti Bratislavy mohlo byť ešte teplejšie a teploty by sa mohli pokúsiť atakovať aj hranicu +18 °C.

Takéto teploty sú nezvyčajné a jednoznačne abnormálne. Pokorené môžu byť aj historické rekordy.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Prehánky
18 °C / 6 °C
Ingrida
Zajtra
Polooblačno
23 °C / 6 °C
Roland
Piatok
Skoro jasno
20 °C / 3 °C
Viktória
Sobota
Polooblačno
21 °C / 4 °C
Blažena
Nedeľa
Prehánky, búrky
22 °C / 7 °C
Pankrác
Pondelok
Prehánky, búrky
24 °C / 7 °C
Servác
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd