FOTO: Bratislava vyhlásila kalamitu. Letisko pre sneženie uzavreli. MHD jazdí s problémami

Veronika Salayová

Sneženie už od rána komplikuje život na viacerých miestach, vrátane Bratislavy. Hlavné mesto pre intenzívne sneženie vyhlásilo kalamitný stav. Sneženie spôsobilo problémy nielen v cestnej, ale aj v leteckej doprave. 

Tlaková níž, ktorá sa z oblasti Jadranu presunula nad Maďarsko prináša na naše územie už od rána rozsiahle zrážky, pričom na západe krajiny sa vyskytuje sneženie, ktoré stále neustáva. Problémy trápia aj Bratislavu, kde sa situácia v priebehu popoludnia zhoršila.

Bratislava a krajný západ majú už to najhoršie za sebou, no sneženie začne ustávať až po 20:00. Dovtedy môže pripadnúť ešte niekoľko centimetrov nového snehu. Aktuálna výška snehu sa v Bratislave pohybuje od 10 do 15 cm.

Bratislava vyhlásila kalamitu

Pre dlhotrvajúce husté sneženie bol dnes poobede vyhlásený kalamitný stav v celej Bratislave. Vyhlásil to starosta Ružinova Martin Chren.

"Sneží tak husto, že keď niekde odhrabeme a posypeme, trvá len asi pol hodinu, kým je zasnežené rovnako," poznamenal starosta Chren. 

Podľa jeho slov situácia dospela do stavu, kedy sťahujú z terénu väčšinu ručných zamestnancov odhŕňajúcich chodníky. Dôvod je podľa jeho slov nasledovný: „Po prvé, ich práca nemá zmysel - odhrnutý chodník je do 20 minút opäť zasnežený. Po druhé, potrebujeme ich, aby načerpali sily, lebo podvečer a v noci, keď má prestať snežiť, znovu nastúpia a budú čistiť celú noc, aby bola situácia aspoň zajtra ráno v poriadku a hlavne aby sme zabránili zľadovateniu počas nočných mrazov. Oficiálne máme kalamitu, dávajte si pozor," uviedol Martin Chren. 

Starosta ďalej informoval o situácii ohľadom popadaných stromov v Bratislave. „Na Kulíškovej a vo vnútrobloku Miletičova už evidujeme aj padnuté veľké konáre zo stromov pod náporom snehu. Dávajte si pozor a ak nemusíte, naozaj zostaňte doma," upozorňuje.

Viaceré dopravné komplikácie

Sneženie skomplikovalo aj leteckú dopravu. Kvôli sneženiu uzavreli od 12.40 h aj letisko M. R. Štefánika. Zrušené boli štyri prílety z plánovaných letov. Niektoré lety ako let z Košíc bol odklonený. Sneženie tiež skomplikovalo odlet linky do írskeho Dublinu s meškaním 73 minút. Letisko plánuje obnoviť prevádzku hneď po tom ako sa dráhy podarí očistiť od snehu.

Komplikácie má okrem iného aj bratislavská MHD. Dopravného podniku Bratislava informuje, že na linkách 151 a 47 došlo k zmenám na jednotlivých trasách. Naopak, obnovená je premávka do Lamača a linky 23, 30, 63, 123 a 130 premávajú v plnom rozsahu po pôvodných trasách.

Meškania majú aj vlakov v súvislosti s hustým snežením. Približne 30-minútové meškania hlásia z bratislavskej hlavnej stanice, informuje ZSSK. Situácia ohľadom intenzívneho sneženia ešte pokračuje. Pretrvávať bude až do piatkového rána. Ako to vyzerá aktuálne v Bratislave si pozrite v galérii.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Prehánky, búrky
23 °C / 6 °C
Monika
Zajtra
Prehánky
18 °C / 6 °C
Ingrida
Štvrtok
Polooblačno
23 °C / 6 °C
Roland
Piatok
Skoro jasno
20 °C / 3 °C
Viktória
Sobota
Polooblačno
21 °C / 4 °C
Blažena
Nedeľa
Prehánky, búrky
22 °C / 7 °C
Pankrác
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd