Bratislavu zasiahol downburst. Nárazový vietor postupuje Slovenskom

Peter Minárik

Búrky v týchto chvíľach už udreli na naše územie. Prvý zásah dostalo naše hlavné mesto, kde búrky prinášajú silný vietor, ktorý spôsobuje problémy. Bratislavu zasiahol tzv. downburst.

Dnešná situácia sa zatiaľ vyvíjala v rozpore s predpoveďami numerických modelov. Tie očakávali silné búrky v oblasti Rakúska a Moravy. To sa však nakoniec nestalo. V týchto chvíľach sa nad Moravou nachádza pole zrážok. To stabilizuje atmosféru a silné supercelárne búrky tu už viac menej nemajú šancu.

Stále však silné búrky hrozia v Poľsku, či čiastočne aj na našom území. Búrky už aktuálne udreli aj na našom území. Prvý zásah obdržala Bratislava a to v poriadnej miere.

Cez mesto sa prehnala vlna búrok, ktorá priniesla silný nárazový vietor a prívalové zrážky. Radarová animácia aj zábery z webkamery na budove TV JOJ naznačujú, že cez mesto sa prehnal tzv. downburst.

 

Downburst je intenzívny zostupný prúd vzduchu, ktorý po dotyku so zemským povrchom vyvolá divergentné prúdenie s ničivými účinkami. Divergentné znamená, že vzduch sa po dotyku so zemským povrchom rozteká do strán.

Na zemi sa downburst prejavuje silným nárazovým vetrom a prívalovými zrážkami. V Bratislave nárazy vetra presahovali 60 km/h a vietor lámal konáre a vyvrátil stromy.

Príchod búrok skomplikoval aj live prenos Tour de France na RTVS. Búrka, ktorá sa nasunula nad hlavné mesto totiž prerušila spojenie.

Čelo búrok sa teraz rýchlo presúva cez naše územie smerom k severovýchodu. Búrky sú elektricky málo aktívne. Na našom území udrelo zatiaľ do 50 bleskov.

Najnebezpečnejším javom je však silný nárazový vietor. Ten sa teraz prehnal Záhorím a mieri nad Považie a severozápadné Slovensko. Pohyb búrok sledujte TU.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Prehánky
12 °C / -3 °C
Jela
Zajtra
Občasný dážď
13 °C / -4 °C
Marcel
Nedeľa
Prehánky
13 °C / -4 °C
Ervín
Pondelok
Prehánky
13 °C / -3 °C
Slavomír
Utorok
Prehánky
12 °C / -3 °C
Vojtech
Streda
Občasný dážď
13 °C / -2 °C
Juraj
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd