Budú padať rekordy ! Do Európy mieria extrémne horúčavy.

Budú padať rekordy ! Do Európy mieria extrémne horúčavy.
Peter Minárik

Jedna z najhorších vĺn horúčav a pravdepodobne najhorúcejšie počasie v histórii júna mieri do Európy. Pekelné horúčavy čakajú najmä Španielsko, Francúzsko a Nemecko.

Aj naše územie čaká nasledujúce dni veľmi horúce počasie, ktoré prinesie teploty cez hranicu +30 °C, no do západnej Európy mieri doslova extrém. Teploty budú prekračovať hranicu +40 °C a mali by padať absolútne teplotné rekordy pre mesiac jún.

Horúci vzduch príde zo Sahary

Horúčavy zasiahnu veľkú časť Európy a to vďaka tomu, že mimoriadne teplý saharský vzduch sa bude do Európy dostávať medzi tlakovou výšou, ktorá sa bude tiahnúť z Atlantiku, cez Britské ostrovy, Alpy až nad Afriku a súčasne sa nad východným Atlantikom bude prehlbovať tlaková výš. Veľmi teplý vzduch sa tak bude dostávať do Európy medzi týmito dvoma tlakovými útvarmi.

V strednej Európe najteplejšie v stredu

Zatiaľ čo v západnej Európy by malo byť najteplejšie v druhej polovici týždňa, tak v strednej Európe sa očakáva najteplejšie počasie v priebehu stredy. 

Na našom území budú teploty stúpať k +34 °C, no v Nemecku, v Poľsku, či v Česku budú teploty prekonávať hranicu až +35 °C.

V západnej Európe až cez +45 °C ?

V Španielsku, či vo Francúzsku by malo byť najteplejšie v druhej polovici týždňa od štvrtka do soboty.

V Španielsku sa očakávajú v piatok a v soboru maximá na úrovni okolo +45 °C.

Nie je však vylúčené, že bude aj teplejšie. Niektoré behy numerických modelov predpovedajú extrémne hodnoty. Napríklad na juhu Francúzska by mohlo byť až +47 °C.

Očakávané teploty na piatok
Očakávané teploty na piatok

Budú padať rekordy

Teploty, ktoré sa v Európe očakávajú celkom určite prinesú nové mesačné teplotné rekordy. Vo Francúzsku je rekordnou hodnotou pre tento mesiac +41,5 °C z 21.6.2013, pričom absolútny rekord je na hodnote +44,1 °C z 12.8.2003. 

V Nemecku je rekordnou teplotou +38,5 °C z 27.6.1947. 

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Skoro jasno
11 °C / -5 °C
Jozef
Zajtra
Skoro jasno
14 °C / -6 °C
Víťazoslav
Štvrtok
Občasný dážď
16 °C / -2 °C
Blahoslav
Piatok
Zamračené
14 °C / 2 °C
Beňadik
Sobota
Občasný dážď
14 °C / 2 °C
Adrián
Nedeľa
Dážď
11 °C / 2 °C
Gabriel
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd