Budúci týždeň prinesie výdatný dážď a aj sneženie. Kedy a kde bude snežiť?

Peter Minárik

V priebehu budúceho týždňa treba v našej oblasti počítať s výraznou zmenou počasia. Počasie v Európe totiž budú ovplyvňovať jednotlivé tlakové níže, ktoré prinesú výdatné zrážky a zatekanie chladného vzduchu spôsobí, že nás čaká aj sneženie.

Od nedele nás čaká zhoršenie počasia. Počas nedele postúpi cez naše územie prvý studený front, ktorý na viaceré miesta prinesie dážď. Keďže zatekanie chladného vzduchu ešte nebude výrazné, tak treba počítať so snežením len na horách. Hranica sneženie totiž bude ležať na úrovni okolo 1000 m n.m. Od pondelka však hranica sneženia pôjde nižšie a bude veľmi premenlivá.

V pondelok sa hranica sneženia zníži

Počas pondelka nás čaká ďalšia vlna zrážok, ktorá príde od juhozápadu. Na viacerých miestach sa rozprší, pričom od výšky zhruba 800 metrov bude snežiť. 

V Banskobystrickom kraji však bude hranica sneženia ležať ešte nižšie a to už na úrovni okolo 500 až 600 metrov.

V utorok už snehové vločky aj v nížinách

V utorok ráno začne nad naše územie do juhozápadu postupovať ďalšia zrážková vlna, ktorá prinesie ďalšie výdatnejšie zrážky. Tentoraz bude hranica sneženia ležať opäť o čosi nižšie.

Na viacerých miestach bude snežiť, pričom kvapalné zrážky sa očakávajú len pod výškou 200 m n.m., pričom v utorok ráno sa sneženie môže vyskytovať prechodne aj nižšie. V priebehu dňa sa však hranica sneženia opäť zvýši nad výšku 300 metrov.

V stredu výdatnejšie zrážky

Pravdepodobne najvýdatnejšie zrážky by sa na našom území mali vyskytovať v stredu. Od juhu sa postupne na viacerých miestach rozprší alebo bude padať veľmi mokrý sneh. Snežiť by malo od 500 metrov a teploty by sa mali pohybovať nad nulou. Do stredy poludnia by na našom území mali spadnúť desiatky milimetrov zrážok.

očakávané zrážkové úhrny
očakávané zrážkové úhrny

Vo štvrtok opäť sneženie aj v nižších polohách

Počas štvrtka sa opäť ocitneme v chladnejšom vzduchu a snehové zrážky by sa mali objaviť aj v nižších polohách. Pršať by malo len vo Východoslovenskej nížine a v krajných južných okresoch.

Teploty by sa na severe mali pohybovať okolo nuly, respektíve slabo pod bodom mrazu, no v najteplejších oblastiach by mali stúpať k +4 °C.

Sneženie aj v nížinách, sneh hlavne na horách

Nadchádzajúci týždeň tak prinesie na naše územie ochladenie, ktoré sa postará o to, že snehové vločky by sa mali objaviť aj v nižších polohách nášho územia. Na kalamitu však treba zabudnúť. V nižších polohách síce bude snežiť, ale prípadná snehová pokrývka nebude mať dlhú trvácnosť. Tá sa začne zvýrazňovať predovšetkým na horách, kde sa očakáva nová nádielka.

očakávaná nová snehová nádielka
očakávaná nová snehová nádielka
Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Skoro jasno
25 °C / 10 °C
Florián
Zajtra
Prehánky, búrky
25 °C / 5 °C
Lesana
Pondelok
Prehánky, búrky
23 °C / 5 °C
Hermína
Utorok
Prehánky, búrky
24 °C / 6 °C
Monika
Streda
Prehánky
21 °C / 4 °C
Ingrida
Štvrtok
Polooblačno
23 °C / 6 °C
Roland
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd