Búrka Ignatz má prvú obeť. V Berlíne vyhlásili stav núdze. Praha je na nohách

Peter Minárik

Mohutná víchrica Ignatz, ktorá už spôsobuje v západnej Európe rozsiahle škody mieri ďalej smerom na východ. V nasledujúcich chvíľach zasiahne Česko, Poľsko a Rakúsko. Čiastočne neobíde ani Slovensko.

Počasie v Európe je v týchto chvíľach mimoriadne divoké. Má ho na svedomí víchrica Ignatz, ktorá napáchala vo Francúzsku v noci a ráno prvé škody. Intenzívne poryvy vetra sa aktuálne vyskytujú v Nemecku.

V nasledujúcich chvíľach zasiahne mimoriadne silný vietor Česko, Poľsko a Rakúsko.

Vietor čiastočne zosilnie aj na našom území, no ako informujeme už od včera, tak výraznejšie škody sa neočakávajú.

Najsilnejšie nárazy vo Francúzsku

To najhoršie za sebou má v týchto chvíľach Francúzsko, ktoré zažilo mimoriadne búrlivú noc a ráno. Ráno sa zobudilo bez elektriny viac ako 250 000 domácností a víchrica Ignatz napáchala škody predovšetkým na severe krajiny, vrátane Paríža.

V Paríži namerali najsilnejší náraz vetra o sile až 109 km/h, no jednoznačne najmohutnejšie nárazy vetra namerali na severe Francúzka v oblasti Lamanšského prielivu. V meste Fécamp namerali poryv vetra o sile až 175 km/h. Druhý najsilnejší náraz vetra namerali meteorológovia v susednom Le Havre, kde poryv dosiahol až 150 km/h

zaznamenané maximálne nárazy vetra vo Francúzsku
zaznamenané maximálne nárazy vetra vo Francúzsku

Berlín vyhlásil stav núdze

Búrka Ignatz v týchto chvíľach vyčíňa v Nemecku. Poryvy vetra tu presahujú až rýchlosť orkánu. Doteraz najsilnejší náraz vetra zaznamenali v oblasti vrchu Feldberg v Bádensku-Württembersku. Meteorológovia tu namerali až 166 km/h. Ako horská stanica je indikátorom možných najvyšších rýchlosťou vetra v krajine.

V Bad Godesberg vykoľajil v noci na štvrtok nákladný vlak po tom, čo na trať spadol strom. K zraneniu nedošlo, ale spojenie medzi Kolínom nad Rýnom a mestom Koblenz je prerušené, vlaky boli odklonené a naberajú meškanie. Najviac postihnutá je aktuálne spolková krajina Hesensko.

Víchrica spôsobuje problémy aj v Berlíne, kde zatiaľ nárazy vetra dosiahli rýchlosť okolo 90 km/h. Berlínski hasiči vyhlásili stav núdze. Tiesňové volania nestíhajú spracovávať a aktuálne sa sústreďujú na spadnuté stromy, ktoré v mnohých častiach mesta popadali na autá.

Búrka Ignatz si už vyžiadala aj prvú obeť. Je ňou muž, ktorý šoféroval na ceste medzi Elendom (Sasko -Anhaltsko) a Braunlage, kde spadol na neho strom.

Na rade je Česko

Silný vietor v týchto chvíľach mieri do Česka, kde začína naberať na sile. Najsilnejšie poryvy vetra sa očakávajú medzi 12:00 až 15:00. Poryvy vetra budú v Čechách a j v nižších polohách presahovať rýchlosť až 100 km/h.

Takýto silný vietor čaká aj Prahu, kde sú hasiči a záchranári už v pohotovosti. Úrady varujú Česko, že vietor bude vyvracať stromy a ľudia sa musia popoludní pripraviť na komplikácie v doprave a na výpadky v dodávkach elektrickej energie. V Česku pôjde o najsilnejšiu víchricu od februára roku 2020.