Búrka Ignatz už udrela na Európu. Priniesla búrky a dokonca aj tornádo. Víchrica zasiahla aj Paríž

Peter Minárik

Toľko avizovaná búrka alebo víchrica Ignatz už počas noci začala bičovať Európu. Prvé škody prináša víchrica Ignatz do Paríža, ale ani v ďalších častiach Európy to nebude lepšie. V Česku sa očakáva dokonca ešte silnejší vietor.

Víchrica Ignatz začala spôsobovať v Európe prvé materiálne škody. Aktuálne najhoršie je to v severnom Francúzsku, kde sú dokonca zaznamenávané poryvy vetra ešte silnejšie ako sa pôvodne očakávalo.

V iných častiach Európy začína vietor naberať na sile len pomaly a naplno sa rozfúka až dnes ráno a v priebehu dopoludnia. Víchrica Ignatz však už stihla priniesť dokonca aj tornádo.

Ignatz priniesol búrky aj tornádo

Tlaková níž, ktorá sa nachádza nad Škandináviou prináša do Európy zmenu počasia. Táto níž, ktorú nemeckí meteorológovia pomenovali ako Ignatz a aktuálne je riadiacim útvarom nad Európou však to najnebezpečnejšie počasie do Európy neprináša.

Škody totiž spôsobuje až slabo výrazná tlaková níž, ktorá sa prehĺbila nad Lamanšským prielivom a dostala názov Hendrik II. Tá totiž môže za to, že sa ešte viac zvýrazní tlakový gradient nad Európou, čo spôsobuje veľmi silný vietor.

Táto tlaková níž už spôsobuje prvé komplikácie. Počas večera a ešte aj v noci prinášala búrky do oblasti Anglicka, Francúzska, Holandska, Belgicka a Nemecka. Detekcia bleskov zaznamenala viac ako 50 000 bleskov.

zaznamenané blesky nad Európu, zdroj: blesky.bourky.cz
zaznamenané blesky nad Európu, zdroj: blesky.bourky.cz

Okrem bleskov sa však dokonca vyskytlo aj tornádo. To sa objavilo na holandsko-nemeckom pohraničí, v blízkosti mesta Heerenberg. Aktuálne správy však nehlásia, že tornádo spôsobilo výraznejšie materiálne škody.