Búrka Zeynep sa rúti na Európu. Ako ovplyvní Slovensko?

Peter Minárik

Jedna z najhorších búrok za uplynulých 30 rokov začala bičovať pobrežie Britských ostrovov, no to najhoršie ešte len príde. Veterná búrka popoludní postúpi nad vnútrozemie Európy, kde sa taktiež očakávajú škody.

K pobrežiu Európy sa blíži jedna z najhorších veterných búrok za uplynulé roky. Už v týchto chvíľach začala ovplyvňovať pobrežie Britských ostrovov, no to najhoršie príde o pár hodín. 

Veterná búrka však nezasiahne len Britské ostrovy, ale počas dnešného popoludnia dorazí aj na pobrežie Francúzska, Holandska, Belgicka, Nemecka a Poľska. Orkán čiastočne ovplyvní aj naše územie.

Najhoršia búrka za 30 rokov

Najvážnejšie škody sa očakávajú na Britských ostrovoch, kde dnes búrka doslova paralyzuje život. Poryvy vetra by mohli dosahovať rýchlosť aj okolo 170 km/h, čím by dnešná veterná búrka patrila k najsilnejším za uplynulé roky.

Vietor už teraz začína na Britských ostrovoch akcelerovať. Napríklad vo Walese na stanici Mumbles namerali poryv vetra s rýchlosťou až cez 140 km/h, no vietor ešte naberie na sile.

Britská vláda zatvorila školy a na základe varovania meteorológov dala do pohotovosti armádu, ktorá má pomáhať odstraňovať následky veternej smršte. Už teraz je ochromená doprava na Britských ostrovoch. Letecké spoločnosti zrušili desiatky letov. Lety rušia najväčšie aerolinky British Airways, EasyJet, či KLM. Dnes popoludní zasadne opäť Britská vláda a rozhodne o ďalšom postupe. Ide už o druhé zasadnutie krízového štábu za 24 hodín.

Búrka sa doženie aj do Európy

V priebehu popoludnia dorazí veterná búrka aj na pobrežie Francúzska, Holandska a Belgicka a vo večerných hodinách by mala doraziť na pobrežie Nemecka a Dánska. 

Najväčšie škody sa očakávajú v pobrežných oblastiach, kde by poryvy vetra mohli dosahovať rýchlosť až 140 km/h. Mimoriadne veterno však bude aj na severe Nemecka, či Poľska, kde nárazy vetra môžu prekonávať rýchlosť 100 km/h.

Vietor zosilnie aj na Slovensku

V priebehu noci z piatka na sobotu začne vietor silnieť aj na našom území, no našťastie poryvy vetra nebudú také silné ako v iných častiach Európy. Na našom území sa očakávajú nárazy do 70 km/h, čo by malo byť výrazne menej ako počas včerajšieho dňa.

Najsilnejší vietor sa očakáva na horách, kde poryvy vetra môžu v sobotu dosahovať rýchlosť víchrice. Ovplyvnené tak budú opäť lyžiarske strediská.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Prehánky, búrky
23 °C / 6 °C
Monika
Zajtra
Prehánky
18 °C / 6 °C
Ingrida
Štvrtok
Polooblačno
23 °C / 6 °C
Roland
Piatok
Skoro jasno
20 °C / 3 °C
Viktória
Sobota
Polooblačno
21 °C / 4 °C
Blažena
Nedeľa
Prehánky, búrky
22 °C / 7 °C
Pankrác
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd