Búrková sezóna čoskoro začne. Búrky čakajte každý deň. Kedy to začne?

Peter Minárik

Vyhliadky počasia naznačujú, že búrková sezóna nám čoskoro začne. Očakáva sa, že búrky budú už o pár dní na dennom poriadku. Spolu s nimi treba počítať aj s vyššími teplotami. Čo nás teda čaká a kedy to všetko vypukne?

Posledné dni boli na našom území nezvyčajne chladné a to vďaka prílivu studeného vzduchu. Mrazy potrápili poľnohospodárov a na severe Slovenska napadol sneh. Sneženie bolo aj intenzívnejšie.

Po studenej Veľkej noci nás už čoskoro čaká zmena počasia a chladné počasie skončí. K moci sa dostane teplejší vzduch, ktorý prinesie teploty, šplhajúce sa až na úroveň okolo +25 °C, no spolu s vysokými teplotami sa očakávajú aj búrky, ktoré zasiahnu našu oblasť.

Po víkende sa začne otepľovať

Príliv chladného vzduchu sa do našej oblasti zastavil. Už teraz máme pred sebou poslednú chladnú noc, ktorá môže ešte priniesť aj mrazy. Od zajtra však už riziko pre poľnohospodárov pominie. Do našej oblasti sa totiž začne dostávať o čosi teplejší vzduch.

Okrem teplého vzduchu nás však čaká aj pomerne upršané počasie. Na vine je tlaková níž, ktorá najmä v piatok popoludní a počas soboty ovplyvní aj naše územie. Na viaceré miesta nášho územia prinesie tlaková níž dážď, ktorý by mohol byť aj výraznejší a to predovšetkým na juhu a východe krajiny. Pod vplyvom tlakových níži však budeme aj nasledujúce dni.

Začne búrková sezóna

Od začiatku nového týždňa bude do našej oblasti od juhozápadu prúdiť teplejší vzduch. Zároveň však budeme pod vplyvom výškovej tlakovej níže, ktorá bude prinášať vlhkosť. Nad našim územím sa tak bude nachádzať teplá, no vlhká vzduchová hmota.

A práve táto vzduchová hmota je veľmi dobrá na labilizáciu. Slnečné lúče počas dňa dokážu túto vzduchovú hmotu prehriať, čím sa stane labilná a v tomto labilnom vzduchu sa potom bude vytvárať popoludní kopovitá oblačnosť a následné búrky.

Prvé búrky sa očakávajú už od pondelka, no výrazne viac búrok sa očakáva od stredy budúceho týždňa a s blížiacim sa záverom mesiaca budú búrky početnejšie a pravdepodobne aj výraznejšie. Teploty totiž ku koncu mesiaca budú rásť a postupne budú atakovať až hranicu +25 °C.

Naše územie tak má pred sebou konečne teplé počasie, ktoré však prinesie aj začiatok búrkovej sezóny. Viac o vývoji počasia deň po dni nájdete TU.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Občasný dážď
13 °C / -4 °C
Marcel
Zajtra
Prehánky
13 °C / -4 °C
Ervín
Pondelok
Prehánky
13 °C / -3 °C
Slavomír
Utorok
Prehánky
12 °C / -3 °C
Vojtech
Streda
Občasný dážď
13 °C / -2 °C
Juraj
Štvrtok
Občasný dážď
14 °C / -3 °C
Marek
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd