Búrky bičujú pohraničie. Silný blesk zasiahol rafinériu OMV vo Schwechate a spustil poplach

Peter Minárik

Intenzívne búrky sa od dnešného poludnia vyskytujú v našej oblasti, pričom vôbec najsilnejšie búrky sa vyskytujú v Rakúsku. Najsilnejší blesk udrel v rafinérii OMV pri viedenskom letisku, kde úder blesku spustil bezpečnostné opatrenia.

Máme za sebou pomerne zaujímavý deň s premenlivým počasím. Veľký Piatok začal prechodom studeného frontu, ktorý na mnohé miesta nášho územia priniesol dážď. Front však rýchlo postupoval cez naše územie a ešte okolo poludnia sa zmenšovala oblačnosť a otepľovalo sa.

Príjemné počasie však bolo len dočasné. Za studeným frontom sme sa totiž dostali do silného severozápadného prúdenia v ktorom sa začali vytvárať početné prehánky a dokonca aj búrky.

Najintenzívnejšie prehánky sa vyskytli na severozápadnom Slovensku medzi Trenčínom a Žilinou, kde sa nakoniec vyskytla aj búrka.

Výrazné búrky sa vyskytli najmä v Rakúsku

V priebehu popoludnia sa začali v našej oblasti vytvárať početné búrky. Tie zasiahli aj naše územie, no išlo len o slabšie búrky, ktoré priniesli len zopár bleskov. Celkovo zaznamenala detekcia bleskov na našom území okolo 30 bleskov. Oveľa výraznejšia búrková situácia sa však vyskytla u našich susedov.

Búrky sa tvorili aj nad Moravou, no taktiež nešlo o výraznejšiu búrkovú situáciu. Pri búrkových prehánkach udrelo nad celým Českom zhruba 150 bleskov. Dnes však bolo mimoriadne búrlivo v Rakúsku, kde udreli tisícky bleskov.

dnes zaznamenané blesky, zdroj: blesky.bourky.cz
dnes zaznamenané blesky, zdroj: blesky.bourky.cz

Najintenzívnejšie búrky sa vyskytli medzi Linzom a St. Poltenom. Búrka, ktorá sa tu vyskytla priniesla výdatné zrážky, silnejší vietor a najmä početné blesky. Na 1 km2 udieralo aj viac ako 10 bleskov. Silné búrky sa podvečer prehnali Viedňou a boli zrejme najsilnejšie a najnebezpečnejšie. V oblasti Schwechatu spôsobili blesky problémy.

Silný blesk ochromil rafinériu OMV

V poobedných a v podvečerných hodinách sa oblasťou Viedne prehnali dve búrkové bunky. Jedna sa prehnala západnou a južnou Viedňou a postúpila nad oblasti južného Rakúska, kde doznieva ešte v týchto chvíľach a druhá búrková bunka, ktorú zachytili aj kamery na bratislavskej Kolibe sa prehnala východnou Viedňou a rakúsko-slovenským pohraničím.