Búrky budú vystrájať aj dnes.Na východe možné supercely

Peter Minárik

Počas včerajšieho dňa vystrájali búrky predovšetkým v oblasti východného Slovenska a dnes bude východ opäť najviac zasiahnutý búrkami. Na juhu východného Slovenska môžu byť búrky aj intenzívne.

Na situácii v našej oblasti sa toho príliš veľa nemení. Naďalej sa nachádzame v teplom a veľmi vlhkom vzduchu, ktorý sa počas denných hodín prehrieva a labilizuje. Takýto labilný vzduch je potom ideálny pre tvorbu búrok.

Podobne tomu bude aj počas dnešného dňa, pričom bude platiť, že čím dlhšie sa bude vzduch prehrievať, tým budú búrky intenzívnejšie. Najintenzívnejšie búrky sa tak očakávajú práve na juhovýchode, kde sa ojedinele môže vyskytnúť aj supercelárna búrka. Tá môže priniesť intenzívne zrážky a krúpy s priemerom okolo 1-2 cm.

S búrkami však treba dnes počítať na viacerých miestach východného Slovenska. Iniciovať sa začnú na severe. Na mape môžete vidieť očakávané zrážkové úhrny za dnešné popoludnie. 

Z mapy tak jednoznačne vidieť, že prehánky a búrky sa dnes budú vyskytovať na severe a východe, naopak na západe je šanca veľmi malá.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Skoro jasno
16 °C / -2 °C
Jaroslava
Zajtra
Polooblačno
20 °C / 1 °C
Jaroslav
Nedeľa
Skoro jasno
23 °C / 4 °C
Jarmila
Pondelok
Jasno
25 °C / 7 °C
Lea
Utorok
Jasno
26 °C / 7 °C
Anastázia
Streda
Jasno
26 °C / 6 °C
Sviatok práce
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd