Búrky dnes dorazia na Slovensko. Kde a kedy ich čakať ?

Peter Minárik

Záver Veľkej noci prinesie na naše územie výraznú zmenu v charaktere počasia. Postupujúci studený front totiž prinesie na naše územie búrky s vetrom a zajtra sa citeľne ochladí.

Dnešný posledný sviatočný deň odštartuje síce s väčšou oblačnosťou ako tomu bolo uplynulé dni, no stále s vysokými teplotami. Tie počas dňa vyletia až k +25 °C, no popoludní sa všetko zmení.

Cez naše územie začne postupovať studený front, na čele ktorého sa budú vytvárať búrky a prehánky. Pôjde o prvé výraznejšie búrky na našom území počas tohto roka.

Studený front totiž dorazí do teplého, instabilného vzduchu a samotný front prinesie potrebnú dynamiku, vďaka ktorej sa začnú organizovať búrky.

Prvé búrky dorazia na naše územie od severozápadu okolo 14:00-15:00. Postupne sa rozšíria nad naše územie a zasiahnu predovšetkým severozápadnú a severnú časť nášho územia.

očakávaný výskyt búrok
očakávaný výskyt búrok

Búrky budú postupovať od severozápadu smerom k juhozápadu a počas búrok treba počítať s tým, že bude silnieť vietor. Ten môže dosahovať nárazy až do 25 m/s.

Vietor bude hlavným nebezpečným sprievodným javom, no počas búrok počítajte aj s tým, že na našom území zosilnie aj dážď. 

Búrky sa budú tvoriť na čele frontu a za nimi sa rozprší. Veľa zrážok však na naše územie nepríde a priemerne spadne do 5 mm zrážok.

V noci sa za frontom začne ochladzovať a na severe budú zrážky prechádzať do sneženia. Nadránom zrážky ustanú.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Jasno
24 °C / 10 °C
Pankrác
Zajtra
Skoro jasno
24 °C / 7 °C
Servác
Utorok
Jasno
24 °C / 6 °C
Bonifác
Streda
Prehánky
24 °C / 7 °C
Žofia
Štvrtok
Dážď
19 °C / 6 °C
Svetozár
Piatok
Oblačno
20 °C / 5 °C
Gizela
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd