Búrky, ktoré ukončili vlnu horúčav zabili dvoch ľudí

Peter Minárik

Včerajší prechod studeného frontu, ktorý ukončil vlnu horúčav a priniesol silné búrky, ktoré boli sprevádzané aj nebezpečnými sprievodnými javmi. Vyskytoval sa silný vietor aj prívalové zrážky. Búrky si vyžiadali v našej oblasti aj obete.

Po vlne horúčav prišlo do našej oblasti ochladenie. O to sa postaral studený front, ktorý postupoval cez strednú Európu a počas včerajšieho dňa prinášal búrky. Tie zasiahli Slovensko hneď na viacerých miestach a priniesli vytúženú vlahu. Najviac zrážok spadlo na severe a východe Slovenska, kde sa úhrny pohybujú aj nad 20 mm.

zaznamenané zrážky za hodín, zdroj: SHMÚ
zaznamenané zrážky za hodín, zdroj: SHMÚ

Búrky však nepriniesli len pokojný dážď, ale ojedinele boli sprevádzané aj silným nárazovým vetrom. Ten na našom území potrápil predovšetkým mestá Leopoldov a Hlohovec, kde poryvy vetra presiahli rýchlosť 70 km/h. Silný vietor lámal stromy a dokonca strhol niekoľko striech.

Oveľa silnejší vietor sa vyskytoval u našich severných susedov. Silné búrky s vetrom potrápili najmä juh Poľska, kde si vyžiadali aj ľudské obete.

Silný vietor zabil dvoch ľudí

Dvaja ľudia zomreli v dôsledku sobotňajších búrok na juhu Poľska. O život prišli ľudia v obciach Biały Kościół v Dolnom Sliezsku a Przewrotne na Podkarpatí.

Ako informoval službukonajúci dôstojník Provinčného hasičského zboru vo Vroclave, o 17:24 v okrese Strzelin v obci Biały Kościół v dôsledku búrky spadol na cestu strom. Pod ním zostala ťažko zranená 21-ročná žena. Tú sa však žiaľ nepodarilo zachrániť a lekár konštatoval na mieste smrť. 

K ďalšej tragédii došlo v obci Biały Kościół v Dolnom Sliezsku. Strom spadol na 80-ročnú ženu, ktorá taktiež na mieste podľahla.

Počasie sa upokojí na dva dni

Dnes bude v porovnaní so včerajším dňom na našom území výrazne chladnejšie, no zároveň aj slnečno. Od severozápadu sa totiž nad naše územie nasúva tlaková výš, ktorá prinesie slnečné počasie a súčasne po jej okraji prúdi do našej oblasti spomínaný chladnejší vzduch, ktorý zníži dnešné teploty oproti včerajším o 6 až 8 °C.

Nepriaznivé počasie sa na naše územie vráti zasa počas utorka. Cez našu oblasť by mal postupovať ďalší studený front, ktorý prinesie ďalšiu vlnu búrok. Tie môžu byť opäť aj intenzívnejšie.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Prehánky, búrky
23 °C / 5 °C
Hermína
Zajtra
Prehánky, búrky
24 °C / 6 °C
Monika
Streda
Prehánky
21 °C / 4 °C
Ingrida
Štvrtok
Polooblačno
23 °C / 6 °C
Roland
Piatok
Oblačno
23 °C / 4 °C
Viktória
Sobota
Polooblačno
24 °C / 5 °C
Blažena
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd